Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-bolund-vald-trots-ljumna-kanslor-i-ett-radikalare-mp/

Politik

Ewa Stenberg: Slipsgubben Bolund inte ett självklart val i ett radikalare MP

Bild 1 av 2 Magnus P Wåhlin samtalar med Per Bolund på Miljöpartiets kongress. De kandiderade båda till språkrör. Bolund vann med 171 röster av 258.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu har Miljöpartiet valt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund till nytt språkrör. DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor:

Rätta artikel

Per Bolund fick ingen promenadseger, en tredjedel av ombuden röstade inte för honom. Varför?

– Ur ett perspektiv är det svårbegripligt. Ser man Miljöpartiet som ett pragmatiskt parti som satsar allt på klimatet och på att påverka politiken där det går så har Per Bolund ett perfekt cv. Han är biolog och kunnig inom såväl miljö- som ekonomifrågor. Han lever som han lär med vegetariska vardagar och cyklar för det mesta. Bolund har varit MP-medlem i snart 20 år och har meriter från kommunpolitik, riksdagsledamot och minister.

– Men i ett parti som börjar längta tillbaka till radikalare dagar är hans pragmatism lite bevärande. Miljöpartiet är ett vindpinat och sargat parti som försöker hitta en balans mellan idealism och resultat. De första åren i regeringen blev förfärande, med lappkastet i flyktingpolitiken och skandalerna kring några av partiets företrädare. Då reagerade Miljöpartiet genom att prioritera ner alla hjärtefrågor utom Klimatet och gick till val som ett pragmatiskt parti under parollen ”NU! Klimatet kan inte vänta.” Men det blev ingen succé det heller. Partiet var nära att åka ur riksdagen. Nu söker de en ny väg, och fokuserar mer på att minska ekonomiska klyftor och att klimatpolitiken inte ska drabba landsbygden. 

– Kritiken i partiets egen valanalys har gjort ett stort intryck på kongressombuden. ”Miljöpartiets förtroende är rejält skadeskjutet. Att endast en procent av väljarkåren och tio procent av våra egna väljare menar att Miljöpartiet förstår vanligt folk är illavarslande.”, står det där.

Vad hade motkandidaten Magnus P Wåhlin att erbjuda för lösning?

– En vänsterprofil. Han är orolig för en gula västar-våg i Sverige. Magnus Wåhlin sitter i kommunstyrelsen i Växjö men saknar erfarenhet av rikspolitiken. Men en del ombud såg en fördel i att ha ett språkrör som inte sitter i regeringen och måste försvara alla beslut som fattats av S, MP, L och C. Wåhlin skulle kunna profilera partiet tydligare, och med en radikalare profil.

Hur påverkar det Per Bolund att han inte fick lika starkt stöd som Isabella Lövin, som ju valdes enhälligt? 

– Han har känt vart vindarna blåser. Per Bolund skrev på DN Debatt i slutet av februari och skisserade något han kallar en rättvis grön skatteväxling. ”Jag vill att vi kombinerar höjda miljö- och klimatskatter med sänkta inkomstskatter för dem med de lägsta inkomsterna”  I dag upprepar han att den som har mer resurser ska bidra mer till välfärden. 

– Miljöpartiets väljare står ganska långt till vänster numera och kongressen verkar också längta tillbaka till den radikala perioden kring succén i EU-valet 2014. Den gav mycket långa och kärleksfulla ovationer till det avgående språkröret Gustav Fridolin i går kväll, Fridolin valdes ju med en radikalare och bredare politisk profil. Det starkaste jublet denna kongressdag kom när Grön ungdoms språkrör David Ling föreslog ”avskaffade businessresor för slipsgubbar mellan Stockholm och Göteborg” i sitt tal. Slipsgubben Bolund ser nog tecknen i sanden.

Läs mer: Per Bolund vald till nytt språkrör för Miljöpartiet

Bolund: Höger eller vänster är inte det viktiga