Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ewa Stenberg: Därför är M och S de stora förlorarna

Moderaterna och Socialdemokraterna är de stora förlorarna i opinionen hittills under denna EU-valrörelse – precis som i tidigare EU-val. Denna gång svider det nog extra för de båda statsministerkandidaterna – som ser ut att få gå mot riksdagsvalet i september med nederlagsstämplar i pannan.

Fredrik Reinfeldts första stora politiska smäll kom i ett EU-val. Han var nyvald Moderatledare 2004 och partiet hade haft goda opinions- siffror ända fram till valdagen. Partiledningen hade en färdig plan för hur framgången skulle presenteras. Solbränd och avspänd recenserade Moderatledaren den just avslutade valrörelsen och framhöll hur partiet fört in frågor som skulle bära det inför riksdagsvalet två år senare. Men så kom vallokalsundersökningen och kallduschen. Moderaterna tappade rejält, från 20,8 procent till 18,3 procent. I EU-valet 2009 lyfte det en halv procent, men också det måste betraktas som uselt för M.

Jag gissar att partisekreterare Kent Persson (M) nu vaknar svettig i gryningen ur mardrömmen att ha blivit omsprungen av Miljöpartiet i slutspurten på detta val.

Socialdemokraternas EU-valsserie ser ungefär lika dålig ut som Moderaternas, de fick 24,4 procent i förra valet, långt från sympatisiffrorna i riksdagsvalen. S har ändå valt att sätta ribban på 25 procent i sin valstrategi, för att undvika att Stefan Löfven får gå igenom det som Fredrik Reinfeldt gjorde under sin första valnatt som partiledare. Ändå är det svårt att tro att väljarna skulle se 25 procent som ett bra resultat för Sveriges största parti.

Förra valet röstade många M-sympatisörer på andra partier, främst FP. Många Socialdemokrater valde MP i stället när de röstade till EU-parlamentet.

Uppenbarligen lyckas inget av de stora partierna särskilt bra med att mobilisera sina sympatisörer. S och M:s kraftiga nedgång sedan förra DN/Ipsos-mätningen beror sannolikt på att väljarna nu har börjat tänka bort inrikespolitiken och se EU-politiken.

EU-motståndaren Marita Ulvskog (S) och Gunnar Hökmark (M) lockar inte som Löfven och Reinfeldt. Däremot fortsätter Marit Paulsen att dra väljare till Folkpartiet, och det ser ut som om Lars Adaktusson kan hindra att Kristdemokraterna sjunker under fyraprocentsspärren.

Centern ser ut att få viss skjuts av miljöfrågan och debatten om grisar och antibiotika, och dessutom verkar SD ta sig över spärren. Också Fi ser ut att ha möjligheter att väljas in på söndag, om inte grisarna eller hårdare granskning förtar fokuset från jämställdheten. Piratpartiet åker däremot troligen ut, tjänster som Spotify och Netflix ser ut att ha tömt luften ur fildelningsfrågan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.