Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Det borgerliga samarbetet har åter brutit samman

ANALYS. Alliansen spricker på en socialdemokratisk försvarsministers framtid. Det är glädjande för den rödgröna regeringen i dubbel bemärkelse. Det borgerliga samarbetet har åter brutit samman och Peter Hultqvist får behålla jobbet.

Statsminister Stefan Löfven kallade säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen för ett haveri. Han möttes av en enad borgerlig allians som krävde tre ministrars avgång. Två gick självmant, men den tredje ministern stannade kvar och fick istället allianssamarbetet att haverera.

Centerpartiet och Liberalerna går inte vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Men däremot begär Moderaterna och Kristdemokraterna att en misstroendeomröstning ska hållas i riksdagen.

Det finns anledning att fira i regeringskansliet Rosenbad. Hultqvist blir kvar i laget och motståndarnas lag sprack.

Centerpartiet och Liberalerna har ända sedan statsministerns högra hand, statssekreterare Emma Lennartsson, avgick för några veckor sedan velat blåsa av misstroendet mot Hultqvist. I alla fall tillfälligt. De har internt i alliansen argumenterat för att vänta till dess att riksdagens konstitutionsutskotts hunnit granska skandalen på Transportstyrelsen.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna lät sig inte imponeras av vad Lööf och Björklund sade. De vill gå vidare och visa att de är riktiga oppositionspartier som inte låter regeringen och ministrarna komma undan en skandal där en myndighetschef begått ett brott som faller under rikets säkerhet. De vill stå för sitt ord från i somras. Deras väljare är dessutom mer villiga att fälla försvarsministern än vad centerns och liberalernas är, visar opinionsmätningar.

Nu ligger den borgerliga alliansen åter i spillror. Den bröt samman första gången efter Moderaternas besked den 19 januari i år om att öppna dörren på glänt för samarbete med SD och att dessutom försöka fälla regeringens budget.

Under sommaren började de borgerliga återupprätta samarbetet igen. Det kulminerade när de i juli unisont krävde tre ministrars avgång efter skandalen på Transportstyrelsen.

Oenigheten i synen på SD underminerade det gemensamma beslutet om att rikta misstroendevotum mot försvarsministern. M och KD har ett starkt internt tryck för att avsätta regeringen Löfven och försöka regera trots att de rödgröna är större. C och L vill inte göra sig beroende av SD och vill alltså inte fälla regeringen.

Det betyder inte att de borgerliga partiledarna ger upp samarbetet. Troligen gör de ett nytt försök när Moderaterna får en ny ledare.

Allt pekar på att Ulf Kristersson väljs den första oktober. Han han deklarerat att han vill prioritera alliansen och hitta en gemensam linje i regeringsfrågan. Men det återstår att se hur det går.

I frågor om företagande, ekonomisk politik och välfärd ligger de borgerliga mycket nära varandra. När det gäller migration, miljö och öppenhet däremot har spänningarna ökat. De fyra borgerliga partierna skiljer sig lika mycket åt i dag som de gjorde före den borgerliga alliansen bildades under Fredrik Reinfeldt (M) och Maud Olofssons (C) tid, visar en ny demokratirapport från SNS. Och under allt fortsätter alltså regeringsfrågan att skava.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.