Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-domen-for-misshandel-ar-den-allvarligaste/

Politik

Ewa Stenberg: Domen för misshandel är den allvarligaste

00:59. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb, enligt domen från Stockholms tingsrätt. Straffet blir dagsböter.
Bild 1 av 1
Bild: Anders Wiklund/TT

På ett halvår har tre av Sverigedemokraternas 47 riksdagsledamöter dömts för brott. Kent Ekeroths tingsrättsdom för ringa misshandel är den allvarligaste, bland annat för att Ekeroth har en stark ställning i partiet och i den främlingsfientliga rörelsen.

Efter att Moderaterna gläntat på dörren för SD ökar trycket på partiledningen att utesluta Ekeroth och förmå honom att lämna riksdagen.

Rätta artikel

Sverigedemokraterna har ett högt tonläge mot brottsligheten och anklagar vissa grupper i samhället för att vara mer kriminella än andra. Därför är det besvärande att flera riksdagsledamöter är dömda för brott. I synnerhet som SD kämpar hårt för att för att bli ett respekterat samarbetsparti till M och KD.

Bara sedan i december har tre av SD:s invalda riksdagsledamöter dömts för brott. Martin Kinnunen dömdes i hovrätten för bokföringsbrott, Anders Forsberg, som nyligen lämnade riksdagen, dömdes för ett par veckor sedan till ett års fängelse för grov förskingring. Och nu meddelade Stockholms tingsrätt sin dom, Kent Ekeroth döms till böter för ringa misshandel för att ha slagit en man i en krogkö vid Stureplan.

Ekeroths brott är det lindrigaste, mätt i straff. Men för partiet är det allvarligast. Och det beror inte bara på att den tidigare rättspolitiske talespersonen döms för ett våldsbrott.

Läs mer: Kent Ekeroth (SD) överklagar domen för ringa misshandel

Kent Ekeroth har en stark ställning bland invandringsmotståndare runt om i landet, med band till nättidningen Avpixlat. En rörelse av engagerade människor är en styrka för ett politiskt parti, om det förmår ta ledningen och kan hålla de värsta extremisterna borta. Det är ett skäl till att Jimmie Åkesson har haft sådant överseende med den ledamot som provocerar de önskade samarbetspartierna M och KD allra mest.

Det finns också en opinion inom Sverigedemokraterna som anser att partiet anpassar sig för mycket till de andra etablerade partierna och som vill se ett radikalare och mer ideologiskt SD.

De kan peka på hur det högerpopulistiska Danskt Folkeparti och Sannfinnländarna både utmanas på olika sätt av radikalare krafter. Danskt Folkeparti har fått konkurrens av ett parti som är ännu mer emot invandring, när det gäller Sannfinländarna har de radikala tagit över ledningen och partiet splittrats.

Sverigedemokraternas ordförande och gruppledare i riksdagen har uppmanat Kent Ekeroth att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott. Det har han inte gjort. I stället har han tagit timeout från riksdagsarbetet för andra gången. Den första var efter den så kallade järnrörsskandalen avslöjades 2012.

Läs mer: SD uppmanar Ekeroth lämna riksdagen om domen vinner laga kraft

Fram till nyligen har Sverigedemokraternas arbete i det för dem så viktiga justitieutskottet inte fungerat.

Det är ett bekymmer för en riksdagsgrupp som försöker söka samarbete med moderata ledamöter, och där rättspolitiken är central för dem båda.

Nu säger SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att Kent Ekeroth inte får vara riksdagsledamot om hans misshandelsdom vinner laga kraft. Kent Ekeroth ska överklaga, men det är osäkert om han får prövningstillstånd i hovrätten.

Det återstår att se vilken auktoritet partiledningen har i detta fall. Den vill visa M och KD att SD är ett seriöst parti, men fruktar sannolikt att få Avpixlat och liknande nättidningar emot sig.