Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ett S-vallöfte som kan visa sig vara plakatpolitik

ANALYS. Socialdemokraterna försöker toppa oppositionspartiernas krav genom att lova tiotusen fler polisanställda till år 2024. Det kan visa sig vara plakatpolitik, eftersom det är mycket svårt att få fram fler poliser snabbt.

Den stora nyheten som Socialdemokraterna länge förberett till sin partikongress ”Trygghet i en ny tid” är en satsning på tiotusen fler polisanställda. S vill bjuda över de andra partiernas krav, genom att erbjuda dubbelt så många polisanställda jämfört med de 5 000 som polisen bett om.

De borgerliga partierna och SD har alla redan gjort utspel om fler poliser. Senast var det Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som lovade tiotusen nya poliser till år 2025. Nu lovar Socialdemokraterna alltså tiotusen fler polisanställda till 2024, i ett försök att toppa allt och alla.

Den socialdemokratiska ledarskribenten Widar Andersson på Folkbladet talade redan innan förslaget om ”en renässans för anständig populism av klassiskt socialdemokratiskt framgångssnitt.”. Där har auktioner en given del.

Det är tydligt att S vill profilera partiet på lag och ordning. Den förra ordinarie partikongressen satte målet inför valrörelsen om Europas lägsta arbetslöshet till år 2020.

Detta är denna partikongress nya mål.

Men går det verkligen att genomföra? Många platser på polishögskolan gapar tomma.

Varken under vår- eller höstterminen i år fylldes de 300 respektive 550 platserna. Ändå har kraven för att bli polis sänkts. Nu skulle platserna behöva långt mer än fördubblas.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att polisyrkets status ska höjas genom rekryteringskampanjer, bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor. Han säger också att alla tiotusen inte måste vara poliser, en del kan vara civila som till exempel it-specialister, kriminaltekniker eller ekonomer. Kristdemokraterna har föreslagit en snabbutbildning för poliser på ett år för att kara utmaningen, vilket S avvisar. Liberalerna vill fatta politiska beslut om att höja polislönerna för att locka fler. Socialdemokraterna avvisar också det, trots att man redan gjorde det när det gäller lärarlönelyftet.

Poliskrisen liknar lärarkrisen. Många har lämnat yrkena och för få söker utbildningarna. När partierna tidigare lovat mer undervisning och mindre klasser har det lett till att obehöriga lärare får undervisa. Över hälften av lärarna som har nyanställts det senaste läsåret saknar pedagogisk högskoleexamen. Men obehöriga poliser vill ingen se. Det finns en risk att löftena om många nya poliser är plakatpolitik.

Tiotusen fler polisanställda blir ett av Socialdemokratins viktigaste vallöften, som ska genomföras främst efter valet 2018. Men om det ska bli verklighet måste regeringen redan före valet ge Polisen ett uppdrag att förbereda två nya polishögskolor, och där behövs Miljöpartiets stöd.

Fler poliser är inte en hjärtefråga för MP, men i detta läge, efter ett terrorattentat som blixtbelyst behovet av kompetenta poliser, är det väldigt svårt att se att de gröna skulle bromsa Socialdemokraternas valplan.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.