Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ett välfärdsparti kan inte gå till val som hjärtlöst

Other: Claudio Bresciani/TT

Kritiken mot försämringarna av assistansersättningen har fläckat regeringen. Den ska gå till val på bättre välfärd och var tvungen att dra i nödbromsen. Men det betyder inte att finansministern gett upp försöken att minska kostnaderna. De har fördubblats sedan millennieskiftet och fusket uppgår till miljardbelopp.

Ryggmärgsskadade Annika Taeslers hjärta dunkar varje gång posten kommer. Hon fruktar att hon inte länge ska få rätt till personlig assistent dygnet runt och att hon därför inte ska kunna sköta om sin fyraårige son ordentligt.

Lagen som ger funktionshindrade rätt till personlig assistens skulle skapa frihet och trygghet. Men de senaste åren har den också skapat fruktan och besvikelse.

Läs mer: Regnérs nödbroms räcker inte anser kritiker

Det började med att regeringen gav Försäkringskassan i uppdrag att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen” för att hejda kostnaderna från att skena.

Sedan kom flera domar från Högsta förvaltningsdomstolen som fått stora konsekvenser för hur lagen tolkas. 

I somras kom en som fick Försäkringskassan att larma om att den ändrade praxisen skulle påverka upp till 6 000 personers möjligheter att få assistans. Det är över en tredjedel av alla de som har statlig assistansersättning.

Efter varningen har en av domarna i målet, justitierådet Thomas Bull, sagt att Försäkringskassan har gjort en orimligt hård tolkning av domen.

Allt detta har skapat en kritikstorm mot regeringen. 

Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och brukarnas organisationer har höjt rösterna allt mer. Om samhället inte kan hjälpa en så utsatt grupp, vem kan då räkna med hjälp? 

Regeringen var tvungen att dra i nödbromsen, och det skedde på ett regeringssammanträde på tisdagen. Sedan meddelade barn-, äldre- och jämställdhetsministern  Åsa Regnér (S) att Försäkringskassans omprövningar av rätten till personlig assistans ska frysas i väntan på ny lagstiftning. 

Hade regeringen stått på sig hade det blivit svårt framför allt för Socialdemokraterna att möta väljarna och presentera sig som välfärdsparti nummer ett. Allt fler hjärtskärande berättelser om människor som inte längre får hjälp att klara vardagen skulle ha mött väljarna.  

Läs mer: ”Det går tillbaka mot institutionsvård”

Regeringens åtgärder räcker inte för att slippa kritik. Men den vill inte ge upp försöken att minska utgifterna för assistansreformen. Mellan år 2000 och 2015 fördubblades skattebetalarnas årliga kostnader. Dessutom har det kommit många larm om fusk. En statlig utredning har tidigare uppskattat det till mellan 9 och 15 procent av de totala bidragen, vilket handlar om miljardbelopp.

Lagar som utgår från människors rättigheter är trygga för de enskilda, men skapar ganska ofta problem för statsfinanserna. Dock minskar nu kostnaderna för två andra rättighetslagar ordentligt. Utgifterna för flyktingmottagandet beräknas minska från 47 miljarder kronor i år till 17 miljarder kronor 2021. Det beror på den skärpta politiken. Också kostnaderna för sjukskrivningarna minskar. Kanske en tröst för en finansminister som vill gå till eftervärlden för att ha hållit hårt i börsen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.