Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-eu-valet-kan-fa-regeringssamarbetet-att-skaka/

Politik

Ewa Stenberg: EU-valet kan få regeringssamarbetet att skaka

Liberalernas Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund, och Said Abdu presenterar partiets valmanifest. Foto: Henrik Montgomery/TT

Resultatet i EU-valet kan få konsekvenser för hur Sverige kommer att regeras i framtiden. Åker Liberalerna ur EU-parlamentet kan det påverka partiets ledarval och budgetsamarbetet med S, C och MP. Och Liberalerna hänger på gärdsgården i nya DN/Ipsos.

EU-valet 2019

Liberalerna noterar 4,5 procent i den purfärska opinionsmätningen, knappt hälften av röststödet i det senaste EU-valet. Med den statistiska osäkerheten som finns och några dagars valstrid kvar riskerar partiet att helt åka ur EU-parlamentet.

Det gamla Folkpartiet har haft en jämmerlig tid sedan riksdagsvalet. Partiet hade månader av inbördeskrig om regeringsfrågan. Sedan beslutade det med två tredjedels majoritet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister och samarbeta med S, MP och C om budgeten. 

Partiledaren Jan Björklund deklarerade efter beslutet att han skulle avgå, och kampen om vem som ska efterträda honom började i det tysta. Därefter visade det sig att partiets rutinerade toppkandidat Cecilia Wikström värderade sina välbetalda sidouppdrag högre än att åter kunna bli folkvald, när partiet sent omsider tvingade henne att välja.

En helt okänd politiker, Karin Karlsbro, fick rycka in. Hon har inte briljerat i utfrågningarna.

EU-valen har varit Liberalernas bästa gren de senaste tio åren. Marit Paulsen har sopat banan med konkurrenterna i personvalen och partiets väljarstöd har varit mycket högre än i riksdagsvalen. Liberalerna är det mest EU-vänliga partiet, men trots en allt mer EU-positiv opinion lönar det sig inte denna gång, ett magplask kan vara nära förestående. 

EU-valrörelsen är inte som riksdagsvalrörelsen. Här finns det inte några regeringsalternativ som konkurrerar. Men denna gång finns det ändå en koppling till hur Sverige ska regeras i framtiden. 

Ju sämre resultat L får, desto större blir kriskänslan i partiet. Åker Liberalerna ur EU-parlamentet kommer det att slå mot den nuvarande partiledningen. Det gynnar den karismatiska utmanaren från höger, Nyamko Sabuni. Hon har varit en öppen kritiker till samarbetet med Socialdemokraterna och har förespråkat viss samverkan med SD. 

Tar hon över det liberala rodret efter ett valhaveri på söndag är kursen på sikt inställd på ett återuppväckt borgerligt samarbete. Då har EU-valet fått en regeringsfråga ändå.