Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Fi och MP skapar problem för V

Både Gudrun Schymans Fi och Miljöpartiet har skapat problem för Vänsterpartiet. När jämställdhet och miljö blir viktigare för väljarna får Vänsterpartiet betala för sitt val att satsa allt på löftet om att förbjuda vinster i välfärden.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kom till Almedalen med ett förslag om att satsa en miljard kronor på en välfärdsfond.  Den ska låna ut pengar till personal som vill ta över skolor, vårdcentraler och äldreboenden.

Vänsterpartiet försöker på så sätt visa att det har en realistisk plan för hur verksamheterna ska kunna drivas vidare om vinster i välfärden förbjuds.

Och framför allt vill Vänsterpartiet visa att det inte är emot valfrihet. Jonas Sjöstedt brukar ofta referera till SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Där framgår att 70 procent av svenskarna är för ett förbud mot vinstutdelning i offentligt finansierad vård skola och omsorg.

Men där framgår också en annan viktig sak: en lika stor andel anser att det
är viktigt att det finns valfrihet.

Genom att presentera förslag om hur det ska kunna bli fler kooperativ, ideella föreningar och aktiebolag med särskild vinstbegränsning vill V ta hänsyn till den opinionen. V vill dementera att det kommer att bli som på 80-talet med nästan bara kommunala skolor och daghem.

EU-valet blev en kalldusch för vänsterpartisterna, trots att partiet gick fram något. De hade väntat sig ett mycket bättre resultat efter vårens höga opinionssiffror. Men de EU-positiva väljarna valde istället Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Vänsterpartiet kunde inte skörda vänstervågen.

Partiet har tidigare satsat hårt på såväl miljöfrågan som feminismen. Men det har inte hörts så mycket det senaste året när partiledningen fokusera på ett förbud mot vinster i välfärden. Nu blir konkurrensen från både MP och Fi jobbig. Många vänsterpartister ångrar nog att de avslog förslaget från bland annat Jonas Sjöstedt om delat ledarskap också i V, med en man
och en kvinna i toppen.

Socialdemokraternas vänstersväng här i Almedalen skapar också problem för
V. Partiet trivdes rätt bra med att Socialdemokraterna placerat sig nära mitten och lockade röster från de borgerliga. Nu ökar konkurrensen mellan de rödgrönrosa partierna om varandras väljare.

Det är goda nyheter för statsminister Fredrik Reinfeldt(M). Han är en skicklig strateg som fått nya möjligheter under Almedalsveckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.