Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-forsoken-att-isolera-sd-har-misslyckats/

Politik

Ewa Stenberg: Försöken att isolera SD har misslyckats

Då: Sverigedemokraterna väljs in i riksdagen 2010. Regeringen Reinfeldts regering svarar med att göra upp med Mp om migrationen och att stänga SD ute från inflytande. Foto: Roger Turesson

Nio års försök av sju partier att trycka ut Sverigedemokraterna ur politiken har misslyckats. M och KD vill nu ha med SD vid förhandlingsbordet, och de har de flesta av sina väljare bakom sig. 

Den stora utmaningen för dem är att locka tillbaka Centern och Liberalerna till ett regeringssamarbete där SD får inflytande.

Under tisdagen kommer Stefan Löfven läsa upp sin nya regeringsförklaring. Det var han som vann den senaste ronden i kampen om det nya politiska landskapet. Ett av hans viktigaste argument för att få behålla makten var Sverigedemokraterna.

Läs också: Väljarna mer positiva till SD-samarbete 

Räknar man med SD finns en högermajoritet i den svenska riksdagen. Isolerar man SD finns ingen sådan majoritet.

Borgerligheten splittrades i två delar. M och KD var beredda att räkna in SD i underlaget medan C och L vägrade och föredrog samarbete med S.

Nu står vi inför ett nytt riksdagsår. Kartan är omritad, men inte huggen i sten. Striden fortsätter.

Den handlar ytterst om vilken politik som ska bedrivas, vilka nya verktyg brottsbekämparna ska få, hur flyktingpolitiken ska formas och klimatutsläppen minskas.

Politik är inte bara åsikter och förslag. Parterna behöver kunna driva igenom förändringar. Därför är diskussionerna om SD:s roll i riksdagen inte bara spelteori. Den avgör vilken politik som bedrivs.

SD:s Jimmie Åkesson kommer ut från diskussioner om Sveriges nya migrationspolitik. I parlamentariska utredningar får SD delta. Nu vill de borgerliga släppa in partiet också på andra områden. Foto: Alexander Mahmoud

Försöken att isolera SD har nått vägs ände. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor bröt isoleringen med besked genom att diskutera migrationspolitik över en lunch med SD:s Jimmie Åkesson. Moderaterna rör sig försiktigt efter henne, och ställer krav på att SD ska få vara med vid förhandlingsbordet när rättspolitiken förhandlas med regeringen.

M-ledaren Ulf Kristersson har majoriteten av sina väljare bakom sig i detta, visar den nya DN/Ipsos. Detsamma gäller KD.

Båda partierna har skärpt sin migrations- och rättspolitik och ligger närmare SD än förut. Åkessons parti har ändrat kurs i den ekonomiska politiken och lade utträdeskravet ur EU på is. Det är svårt för M och KD att säga att man vill isolera SD om politiken är snarlik.

Sverigedemokraterna sitter med vid bordet när framtidens migrationspolitik diskuteras i en parlamentarisk utredning. Foto: Henrik Montgomery/TT

M har ett problem som är större än att en sjundedel av väljarskalan är emot uppgörelser med SD.  Ska statsministerkandidaten Ulf Kristersson skaffa ett stabilt underlag för en regering behöver han Liberalerna och Centerpartiet.

Men Centern verkar funnit sig väl tillrätta i samarbetet med S och MP. Valet av Nyamko Sabuni till ny L-ledare har däremot gett M hopp.

Liberalerna valde i januari att släppa fram Löfven som statsminister för att inte behöva stödja sig på SD. Även om partiets väljarkår sedan dess blivit mer positivt till att förhandla med Åkessons parti är majoriteten fortfarande emot.

S lär inte försumma att påminna C och L om priset för att gå tillbaka till sina gamla allierade.

Men Löfvens parti har lika stora bekymmer som M. S har förlorat röster till SD och ju mer debatten handlar om migration och brottslighet, desto större är risken att fler S-väljare byter parti. Flera i partiledningen skulle vilja föreslå en hårdare linje, men då hamnar S i konflikt med sina bundsförvanter MP, C och L.  

Är det något vi kan vänta oss av det kommande riksdagsåret är det att regeringen behandlar Centern och Liberalerna ömt. Det är deras gunst som nästa regeringsbildning kommer att kretsa kring.