Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Förvånansvärt lite om EU

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om den just avslutade partiledardebatten i SVT:s Agenda.

Var det något som förvånade dig under debatten?
– Ja, att så lite handlade om EU. Valet till EU-parlamentet äger rum om bara tre veckor, och valdeltagandet där har hittills legat under 50 procent. Man skulle kunna tänka sig att alla partier vore intresserade av att få fler att gå och rösta. Nu var det bara en liten del av den en timme och tre kvart långa debatten som handlade om EU. Det var framför allt när tiggeri och arbetskraftsinvandring debatterades, och då slog det gnistor om debattörerna.

– Det går naturligtvis att skylla SVT för att så lite av debatten handlade om EU, men faktum är att partiernahade kunnat välja att tala mer om EU när det gäller jobb och miljö, eftersom det är frågor som flera partier lyfter i valet. Också i debatten om Ukrainakrisen och försvaret hade EU:s roll kunnat diskuteras.

Vilka var bäst av partiledarna i debatten?
– Jonas Sjöstedt glödde när hanargumenterade för högre a-kassa och berättade hur han själv en dag fått en uppsägning i handen av sin arbetsledare, som inte vågade möta hans blick. Han berättade hur 500 av hans gamla arbetskamrater från Volvo lastvagnar nu sägs upp och deras svårigheter att klara sig på arbetslöshetsersättningen. Jan Björklund var en skicklig debattör under större delen av debatten. Ett stråk av Bagdad-Bob drog in över honom i skoldebatten, Bagdad-Bob var alltså regeringstalespersonen i Irak som trots att landet höll på att invaderas av USA och deras allierade hävdade att regimen hade full kontroll. Men så rätade Jan Björklund på ryggen och blev självkritisk mot att skolan blivit så byråkratisk.

– Stefan Löfven var rolig vid ett par tillfällen och väldigt offensiv, han hojtade bland annat till Jan Björklund att skärpa sig, "Stå inte som en bingoutropare nu!" Men när Stefan Löfven fick en fråga om Feministiskt Initiativs uppgång i opinionsmätningarna ville han först inte svara alls. Jämställdhetsdebatten var över på tre minuter.

– Fredrik Reinfeldt gjorde inte särskilt bra ifrån sig, han var ganska återhållsam, men tog alla chanser att peka på rödgrön splittring och på att oppositionen vill höja bidrag.

Alliansen har ju ett i det närmaste förtvivlat läge i opinionsmätningarna. Lyckades de borgerliga partiledarna framhålla oppositionens splittring och brist på besked, som de hoppades före debatten?
– Nej, även om i synnerhet statsministern gjorde sitt bästa att belysa oppositionens olikheter så blev det inte någon längre debatt om regeringsfrågan. Däremot var de borgerliga säkert nöjda med att få börja tala om försvaret. I den frågan har de lyckats ena sig, och gjorde så sent som igår en extra satsning för att kunna säga att de vill stärka försvaret redan nu. S och MP har skilda synsätt, och det mest klargörande besked de gav om sin politik var att de hoppas på en uppgörelse i den parlamentariskt sammansatta Försvarsberedningen, som ska vara klar om elva dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.