Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Förvånas inte om en skandal dyker upp

En blick i backspegeln säger att det inte kommer att hända. Den borgerliga alliansen kan inte vända underläget och vinna. Sena valraketer är ovanliga och går sällan högt. Men alliansen hoppas och vädrar en vändning.

Den borgerliga partistrateg som fördjupar sig i valforskningen ser sannolikt upp från datorskärmen med slutsatsen ”glöm detta”. Avståndet mellan blocken är relativt stort, även om det krympt rejält i fredagens Sifo och gårdagens Novusmätningar. Och det är bara fem dagar kvar till valet.

Men det osannolika sker trots allt ibland, och alliansen tror att tiden är kommen. Det har förekommit tvära kast i tidigare valrörelser, om än inte stora nog för att kunna vända valutgången.

Den 15 september 2010 skrev Emelie Holmquist ett långt blogginlägg, fyra dagar före riksdagsvalet. Det handlade om hennes svårt sjuka mamma och regeringens försämringar av sjukförsäkringen. ”I dag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet”, skrev hon.

Inlägget delades på Facebook 38.000 gånger och hamnade mitt i valspurten. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fick gång på gång frågor om sjukfallet och S-ledaren Mona Sahlin lyfte sjukförsäkringen som en huvudfråga. S steg ett par procentenheter i opinionen.

Den största slutspurtseffekten i ett riksdagsval sedan millennieskiftet ligger SVT:s ”Uppdrag granskning” bakom. Reportaget om moderater som gör rasistiska uttalanden i valstugor sändes fyra dagar före riksdagsvalet 2002 och bidrog till att M tappade 4 procentenheter.

Nu kan en dagdrömmande partistrateg se framför sig hur alla motståndarpartier tappar 4 procentenheter och det egna laget ökar lika mycket. Men sådan dramatik har aldrig förekommit, de flesta byter parti inom blocken.

Därför räknar de rödgröna med att behålla ledningen denna vecka. S mål är att de tillsammans med MP och V ska få majoritet i riksdagen och bli större än alliansen och SD tillsammans. Då är utsikterna störst att kunna regera landet.

Moderaternas mål är förstås omvänt att alliansen ska bli större än de rödgröna. I andra hand hoppas de bli större än S och MP tillsammans. Det mest sannolika Löfvenregeringen är just S och MP. Fortsätter alliansen att hålla samman och får starkare stöd än de båda partierna i riksdagen, så kommer Stefan Löfven att få svårt att regera i ett läge där SD är vågmästare. Det kan öppna för en återkomst för alliansen.

Nu handlar det för partierna om att mobilisera de egna väljarna samtidigt som man vinner över så många över blockgränsen. En effektiv metod är att belysa motståndarnas tillkortakommanden. Räkna med att få höra mer om dem och förvånas inte om en skandal dyker upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.