Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ewa Stenberg: Förvirrande besked ger SD spelrum

Sverige befinner sig i en regeringskris där medborgarnas förtroende för riksdagspartierna riskerar att sättas på spel. I det läget går statsminister Stefan Löfven ut med svårtydda budskap, som skapar än mer förvirring.

De senaste två dagarna har statsminister Stefan Löfven (S) fällt olika uttalanden om Miljöpartiet och rege­ringens nedröstade budget som fått ansedda statsvetare att tala om panik­artade besked och vänsterledaren att be om klargöranden.

Miljöpartiet försökte dämpa dramatiken genom att säga att ingenting har förändrats, de båda regeringspartierna har hela tiden sagt att man ska gå till val var för sig. Det är korrekt. Men Stefan Löfven har ändrat sitt budskap när det gäller den nedröstade rödgröna budgetens roll i valrörelsen.

”Det är ett starkt alternativ. Vi har tagit fram det tillsammans och vi går gärna till val på det igen”, sade han när beskedet om nyvalet gavs.

Nu, en dryg vecka senare, kallar Löfven budgeten ”överspelad”.

Det är förvirrande besked till väljarna. Vad är det egentligen S avser att gå till val på? Vilka delar av budgeten vill S genomföra?

Miljöpartiet tänker gå till nyval på sitt gamla valmanifest. Väljarna förväntas tänka nytt medan partiet färskar upp gammal skåpmat.

Än mer förvirrande blir det när MP, liksom M, gjort en utvärdering där de dömt ut viktiga delar av sin senaste valrörelse.

Också tonläget oroar.

Samma partier som går till val på att de är bäst på att ta ansvar och samarbeta kastar invektiv och förolämpningar omkring sig. De svenska partierna måste nu hantera ett politiskt landskap där kontinentalplattorna förskjutits. Nya konfliktdimensioner växer fram och Sverige blir mer likt flera andra europeiska länder med ett främlingsfientligt parti i parlamentet. Sannolikheten är låg för att något block kommer att få egen majoritet i mars. Då finns det bara tre vägar.

Den första är att samarbeta över blockgränsen, till exempel mellan S och M eller Alliansen och S eller MP. Den andra är att Alliansen eller S börjar samarbeta med SD och den tredje att valsystemet eller spelreglerna ändras så att det går att styra landet med en minoritetsregering.

Nu pågår en brottningsmatch om vilken väg som ska väljas. S och MP vill välja väg ett, SD nummer två och Alliansen vill gå den tredje vägen.

Grundfrågan är hur SD ska hanteras – genom isolering eller samarbete? De sju andra partierna har inga lätta val. Väljer de sam­arbete över blockgränsen minskar konflikten dem emellan, och det kan göra SD till vinnare genom att det blir det stora oppositionspartiet. Ändras spelreglerna riskerar riksdagen att förlora demokratisk legitimitet.

Samarbetar partierna med SD kan priset bli att de tvingas driva en invandringspolitik som de anser är dålig för landet och världen.

Det är svåra val. Men om sju partier inte skapar nya valplaner, utan försöker göra om valrörelsen från i höstas, riskerar de att valet kommer att handla om det åttonde partiet och dess fråga. Och det gynnar framför allt Sverigedemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.