Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Framgångar i mätningarna kan bli besvikelse vid valurnorna

De riksdagspartier som har mest att förlora i EU-valet är Social­demokraterna, Sverigedemokraterna, Centern och Kristdemokraterna, fast av olika skäl. För Feministiskt initiativ kan det tvärtom bli en språngbräda till riksdagen.

Socialdemokraterna och Moderaterna går framåt i  den första opinionsmätningen från DN/Ipsos inför EU-valet den 25 maj. Men framgången ska tas med en stor nypa salt. Träffsäkra opinionsmätningar i EU-parlamentsval är svåra att göra eftersom valdeltagandet är så lågt.

De som har haft svårast att mobilisera sina sympatisörer har varit de två stora partierna. Drygt två veckor före det förra EU-parlamentsvalet 2009 hade Moderaterna 26,3 procent i DN/Synovates opinionsmätning. Men i valet fick M bara 18,8 procent. S hade i  samma mätning 30,3 procent och slutade på 24,4.

Det var usla resultat med in­rikespolitiska mått mätt. Dagens framgångar ska ses i det ljuset.

Dock kan den höga valtemperaturen i inrikespolitiken göra att S och M om två veckor lyckas bättre än 2009 med att få anhängarna till vallokalerna.

Lyckas de inte så är risken stor att ett fiasko på EU-valdagen kommer att svida ända till nästa valdag i  september.

Socialdemokraterna har mycket att förlora om den nye partiledaren och statsministerkandidaten Stefan Löfvens framgångsstämpel vänds i sin motsats.

Därför har partiet sagt ett mycket försiktigt mål för valresultatet: 25 procent. En stor tillbakagång skulle kunna påverka den interna partiopinionen och framkalla krav på en kursändring till vänster. Fredrik Reinfeldt har redan gått på den minan, EU-valet 2004 var hans första och hittills enda förlust. Men den gången låg riksdagsvalet över ett år bort.

Också Sverigedemokraterna riskerar mycket om partiet inte lyckas ta sig in i EU-parlamentet. Det kan skapa tvivel bland sympatisörerna inför riksdagsvalet och leda till att SD:s nuvarande kurs ifrågasätts internt.

Kristdemokraterna är nu lika stora – eller små – som Feministiskt initiativ. Åker KD ur EU-parlamentet kommer partiet att få äta upp det under hela riksdagsvalrörelsen. Detsamma gäller C. Men möjligen kan de också räkna med en motsatt effekt, om moderat­väljare bestämmer sig för att stödrösta på dem i riksdagsvalet.

Något sådant kan inte Piratpartiet hoppas på, som onekligen ligger värst till av alla partierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.