Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Hägglund har fått kämpa för sin position

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om Göran Hägglunds avgång som KD- ledare.

Är du förvånad över Göran Hägglunds besked?

– Nej, det var ganska väntat. Han har varit partiledare sedan 2004 och dessutom socialminister under åtta år. Under den tiden har han fått kämpa för sin position, han utmanades öppet av den tidigare ministern Mats Odell om partiledarposten 2011. Han har arbetat hårt och har verkat ganska sliten sedan det senaste valet.

Vad har Göran Hägglund betytt för KD?

– Han lyftes fram av sin föregångare Alf Svensson, faktum är att majoriteten i Kristdemokraterna helst hade sett den förra barn- och äldrevårdsministern Maria Larsson som partiledare. Göran Hägglund fortsatte i mångt och mycket Alf Svenssons linje. Han är inte lika karismatisk som Alf Svensson var, men har vunnit på sin humor och ödmjukhet.

– Göran Hägglund har utmanats av en mer konservativ opinion i partiet, men han har hållit emot och fört Kristdemokraterna närmare den politiska mitten. Det har minskat spänningarna i allianssamarbetet.

Snart har två av alliansens fyra partier bytt partiledare. Vad betyder det för det borgerliga samarbetet?

– I valrörelsen brukade Reinfeldt, Lööf, Hägglund och Björklund ofta understryka att de trivdes tillsammans och hade bra personkemi. Ska man tro dem spelar personerna alltså roll. Men Anna Kinberg Batra och den som efterträder Göran Hägglund kan ju också komma bra överens med Annie Lööf (C) och Folkpartiledaren.

– De sakpolitiska förändringarna i Allianspartierna är viktigare än personerna för sammanhållningen. Göran Hägglund har ju lagt om kursen i invandrings- och integrationspolitiken det sista han gjorde. I går följde Folkpartiet efter, men Centern står kvar vid sin gamla position. Det ökar spänningarna i Alliansen. Alla de fyra borgerliga partierna ska nu förnya sin politik på flera områden. Det är svårt att tro att de gör det på samma sätt, skillnaderna kommer troligen att öka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.