Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-har-ar-tva-konflikter-att-halla-ogonen-pa-efter-budgeten/

Politik

Ewa Stenberg: Här är två konflikter att hålla ögonen på efter budgeten

Foto: Lotta Härdelin

De stora vinnarna på att Stefan Löfven fick regera vidare är börsföretagens vd:ar och andra med miljoninkomster. Det svider i socialdemokratin och värker i Vänsterpartiet, som ju gjort regerandet möjligt. Det är nu januarisamarbetet börjar prövas på allvar.

Det är omvända världen i svensk politik:

Den feministiska regeringen lägger en statsbudget som missgynnar kvinnor. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kritiserar den socialdemokratiska finansministern hårt för att ensidigt gynna de högst avlönade i skattepolitiken. Samarbetspartiet Liberalernas nya partiledare försvarar den avskaffade värnskatten med att säga att det inte alls bara är de rikaste som gynnas, utan också mellanchefer med 60-80.000 kronor i månadslön.

Som om det var en grupp som det nya fyrpartisamarbetet anser har särskilt ömmande behov.

Och detta sker alltså i budgeten signerad av Socialdemokraterna, som gick till val på att inte sänka skatten utan istället satsa på välfärden. Alltså samma parti som just skrotat sitt jobbmål.

Skatterna sänks nästa år med netto 13 miljarder kronor. Jobbpaketet är på 1,3 miljarder kronor som jämförelse. 

Som salt i de socialdemokratiska såren kommer beröm från arbetsgivareorganisationen Almega, och kritik från fackföreningsrörelsen.

Den politiska kompassnålen snurrar runt när väderstrecken höger och vänster i svensk politik har mixats.

Nu ska räkningen betalas för att Socialdemokraterna fick spräcka blockpolitiken och regera vidare. Det kan ses som socialdemokratisk makthunger, men också som avsmak för de andra regeringsalternativen eller rent av som en hyllning till demokratiska kompromisser. 

Denna historiska budget, skriven på liberaliska, kommer inte att passera obemärkt. Den skapar våndor i det nya partilandskapet. Här är två konflikter att hålla ögonen på:

1. Inbördes bråk mellan Januaripartierna. De har redan börjat. Magdalena Andersson skyllde den skeva fördelningsprofilen i budgeten på Liberalernas ekonomiska talesperson Mats Persson. Liberalerna i sin tur lät förstå att förslaget om en ny och förändrad friårsreform, utvecklingstid, skulle kunna strykas ur budgeten.

Nästa budget blir betydligt svårare att förhandla fram. Dessutom finns det många i L som söker anledningar till att lämna samarbetet med S och MP för att återskapa en borgerlig allians. 

2. Vänsterpartiet får nog. ”Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst” skriver en rad prominenta V-företrädare på SvD:s debattsida. De krävde en ny och radikalare linje. Kritiken växer i Jonas Sjöstedts parti och frågan är hur länge han förmår behålla sin samarbetsinriktade strategi. 

Nej, lugnet lägrar sig inte över svensk politik, januariuppgörelsen till trots.