Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fler avgångar att vänta när resningen fortsätter

Foto: Anette Nantell

Borgarrådet Roger Mogert (S) är den högst uppsatta svenska politikern som hittills avgått till följd av #metoo-kampanjen. Det är ett hårt slag för Socialdemokraterna i Stockholm. Men Mogert är sannolikt inte den siste som får gå. Många kvinnliga politiker har vittnat om hur de har blivit utsatta för trakasserier.

En historisk resning mot sexuella trakasserier drar fram genom stora delar av samhället och har också nått politiken. På torsdagen förlorade Socialdemokraterna - ett feministiskt parti - en känd Stockholmspolitiker som har varit med länge i kärnan för arbetarekommunen. Det är den högst uppsatta politikern som avgått till följd av #metoo-kampanjen. Tidigare har en moderat förtroendevald lämnat sitt uppdrag av liknande skäl. 

Det är allvarligt för S liksom för M, men det visar samtidigt att partierna agerar och inte längre tänker tolerera liknande händelser. 

Vi kan sannolikt vänta oss fler avgångar.  Hela 1.300 kvinnliga politiker har skrivit ett eget upprop mot sexuella trakasserier i Svenska Dagbladet. ”Många av oss går genom maktens korridorer och ser oss över axeln. Vi är färdiga med det”, skriver kvinnorna i uppropet. Hundratals kvinnor vittnar anonymt om övergrepp och trakasserier. De skriver att männen som utsatt dem är EU-parlamentariker, tidigare ministrar och riksdagsledamöter. 

SVT har också gjort en egen undersökning bland riksdagspartierna. Också där finns vittnesmål om övergrepp och trakasserier i Sveriges högsta beslutande politiska församling. Minst 17 interna utredningar pågår eller så har partierna polisanmält. 

Det visar att #metoo-kampanjen förändrar den svenska politiken. Partierna tvingas kontrollera rykten och ta vittnesmål på större allvar än man tidigare gjort. 

Det är troligen att resningen mot sexuella trakasserier också kommer att kanaliseras i politiska förslag. På torsdagen träffade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) de högsta cheferna för polisen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö.

Vi kan vänta oss att regeringen ger många myndigheter nya uppdrag om att utreda sexuella trakasserier och sexualbrott, formulera handlingsprogram och uppmuntra sina anställda att anmäla. Det är också troligt att polisen och rättsväsendet får särskilda uppdrag att utreda och lagföra den här typen av brott. Möjligen får vi också se nya lagförslag, ifall det visar sig att lagarna är otillräckliga för att minska sexuella övergrepp och trakasserier. Effekterna av #metoo-kampanjen har just börjat bli synliga.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.