Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Inte bara försvarsministern är i knipa

ANALYS. På onsdagen tog Moderaterna och Centerns företrädare försvarsminister Peter Hultqvist (S) i hand om en ny försvarsuppgörelse. I morgon, torsdag, planerar de nästa steg för att avsätta honom med en misstroendeförklaring. Flera borgerliga politiker vill skona honom, men det skulle skada alliansens trovärdighet. Också de borgerliga är i knipa.

Svensk politik utspelar sig till stora delar på gungfly. Såväl politiska förslag som statsråd kan försvinna ner i dyn när det finns en riksdagsmajoritet till höger om regeringspartierna.

Den borgerliga delen av oppositionen saknar också fast mark under fötterna. Sverigedemokraterna stressar framför allt M och Kristdemokraterna genom att vara mest oppositionellt av alla riksdagspartier och få de borgerliga att framstå som tandlösa.

Läs även: Alliansen står fast – Hultqvist måste bort

De borgerliga har hotat tre ministrar med misstroendevotum efter att skandalen på Transportstyrelsen. Statsministern lät snabbt två av de utpekade gå. Men den tredje ministern – Peter Hultqvist – behöll han.

Hultqvist hade det minsta ansvaret för skandalen av de tre utpekade ministrarna. Opinionsmätningar har visat att oppositionen inte kommer att vinna gillande genom att låta honom gå. Försvarsministern har dessutom, fram till detta, varit oppositionens favoritsosse. M och C gjorde ett hanslag med Hultqvist om att täppa till hålen i försvarets ekonomi så sent som igår och gav inte minsta intryck av att de anser att försvarsministern är en omdömeslös person. Tvärtom.

De kan förstås argumentera att det är partier som gör upp om en politik, inte personer. Men det är ändå lätt att tro att de skulle kunna gilla att få information från försvarsministerns statsekreterare och överbefälhavaren som skulle kunna fria Hultqvist. I morgon, torsdag, frågas ju ÖB och statsekreteraren ut om skandalen i riksdagens försvarsutskott. Men ett friande av försvarsministern skulle ha ett högt pris.

De borgerliga har sakta börjat skaka liv i sin allians, trots att den just spruckit ännu mer på försvarsområdet. Alliansens partiledare har gjort en skriftlig överenskommelse om att Hultqvist ska bort, om än med en reservation för att ny information kan komma fram.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger i intervjun härintill att hon inte kan föreställa sig något som skulle kunna ge henne förtroendet för Hultqvist åter. Centerns Annie Lööf försäkrade på onsdagen att den nya försvarsuppgörelsen inte påverkar planerna på misstroendevotum.

De borgerliga sitter i en sax. Skonar de Hultqvist sviker de sitt ord. Fäller de honom kommer i synnerhet Centerns och Liberalernas väljare att bli besvikna och försvarssamarbetet blir knappast lättare med en ny minister.

Dilemmat kompliceras ytterligare av att de borgerliga har hotat med ännu en misstroendeförklaring om regeringen föreslår högre skatt på flyg, fåmansbolag och för dem som betalar statlig inkomstskatt. Men Centern vill absolut inte fälla hela regeringen, eftersom det inte finns något borgerligt regeringsalternativ utan någon slags stöd av SD.

Stefan Löfven vill sitta kvar som statsminister, och kan undvika trubbel genom att inte lägga fram de tre skatteförslagen, utan hitta andra sätt att nå sina mål. Men för Miljöpartiet och Vänsterpartiet är förslagen mycket viktiga. Förhandlingarna mellan de rödgröna är inte avgjorda än.

Lita på att det blir en turbulent höst. Svensk politik kommer sannolikt att fortsätta att vara en mix mellan uppgörelser över blockgränsen, som den mellan regeringen M och C om 8,1 miljarder kronor ytterligare till försvaret, och utspel som i förlängningen kan fälla regeringen. En ny kris är inte långt borta.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.