Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Inte ens med socker i botten sväljer Björklund SD

ANALYS: Synen på samarbete med Sverigedemokraterna delar det borgerliga samarbetet mitt itu. Men i stället för att ge upp vill Jan Björklund (L) göra ett sista försök i valrörelsen 2018. Går det bra för de borgerliga då slipper de strida om SD:s roll. Om inte väntar djup kris. Och för väljarna blir alliansen allt suddigare.

Löfven vill att väljarna ska köpa grisen i säcken, sade en upprörd Jan Björklund (L) 2013, inför det senaste riksdagsvalet. Björklund och hans allierade i regeringen Reinfeldt försummade sällan att plåga oppositionsledaren Löfven med hans brist på tydliga besked i regeringsfrågan.

Nu är rollerna ombytta. Löfven regerar och de borgerliga har börjat ge grumliga och motstridiga svar om hur de ska kunna regera.

De fyra allianspartierna är överens om att de ska försöka regera tillsammans om de får fler röster än de rödgröna tillsammans. Men om de rödgröna blir större har de helt olika syn på läget. M och KD vill försöka regera ändå, med stöd av SD i riksdagen. Och Jan Björklund (L) är liksom Annie Lööf (C) mycket tydlig med att det tänker de aldrig ställa upp på. Björklund pekar i stället på samarbete med Socialdemokraterna.

Sverige har inte längre två tydliga block. Det växande Sverigedemokraterna har förändrat det politiska landskapet. Och det finns i grunden bara tre lösningar för att de borgerliga ska kunna få regera utan att ha egen majoritet. Den första var Decemberöverenskommelsen, som ställde Sverigedemokraterna utanför den politiska makten. Den rev Kristdemokraterna upp för drygt ett år sedan. Den andra lösningen är att de borgerliga samarbetar med Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet. Och den tredje är samarbete med Sverigedemokraterna.

I det senare valet har de borgerliga diametralt motsatta uppfattningar. Liberalernas Jan Björklund försöker släta över det hela och säga att om allt går bra och de växer i opinionen och blir största block så behöver de inte hänga upp sig på oenigheten. Blir alliansen ett större block än de rödgröna kan de regera med passivt stöd av SD. Men den senaste tidens opinionsmätningar visar att inget block har en överlägsen ledning.

Jan Björklund varnar för hätskhet och uppskruvat tonläge, men kan ändå inte låta bli att låta bli att anklaga Anna Kinberg Batra för att medvetet vilja driva fram åtta månader av nyvalsröra.

Han är obönhörlig när han tillbakavisar Moderaternas förslag, att försöka fälla regeringen Löfven före valet 2018 och att samarbeta med SD i riksdagen. Det ser ut som Björklund själv har en knytnäve under silkeshandsken, när han manar sina allierade att hålla ihop och inte strida.

Moderaternas utspel förra veckan ställer Liberalerna och Centern under press, och det var också ett av Moderaternas syften med det oväntade beskedet.

Anna Kinberg Batra kunde gå ut tufft och tala om att omedelbart fälla regeringen Löfven. Men hon vet ju att Jan Björklund och Annie Lööf inte ställer sig bakom att driva fram en regeringskris. Moderaterna kan flexa musklerna inför väljarna, utan att behöva gå upp till bevis. För ett extra val i början av nästa år är en dyr och stor ansträngning för partierna, det ordinarie valet kommer hur som helst att hållas i september 2018.

Moderaterna vill pressa Liberalerna och Centern att stödja Kinberg Batra som statsminister oavsett valutgången 2018. Alla borgerliga partier har kommit överens om att rösta mot Stefan Löfven som statsminister efter nästa riksdagsval, oavsett utgång.

Moderaterna hoppas att ett steg i taget få alla borgerliga att ställa sig bakom en moderat statsminister, även om Stefan Löfven (S) leder det största blocket. Vill de inte sitta i en alliansregering som är beroende av SD:s aktiva stöd i riksdagen, så hoppas M att de stöder en moderat minoritetsregering, med eller utan KD.

Ett steg i taget mot makten, och med lite socker i botten hoppas M att mittenpartierna är beredda att svälja också SD-samarbetet som enda sättet att få gehör för borgerlig politik. Men med tanke på hur mycket ideologi och prestige som Jan Björklund och Centerledaren Annie Lööf lagt ner i att avvisa SD-samarbete blir nog den medicinen för besk.

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.