Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-invandring-ar-politikens-viktigaste-och-svaraste-fraga/

Politik

Ewa Stenberg: Invandring är politikens viktigaste och svåraste fråga

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT

Socialdemokratin står i spagat. Moderaterna är kluvna. 

Känslorna är starka och opinionen svart-vit.

Invandring är svensk politiks svåraste fråga. Och samtidigt den som väljarna tycker är viktigast när de ska välja parti.

Nu ska den svenska invandringspolitiken stöpas om. På tisdagen träffas representanter för de åtta riksdagspartierna. Sällan har en utredning kantats av så mycket vånda och press.

Efter flyktingkrisen hösten 2015 är den svenska migrationspolitiken ett provisorium. En tillfällig lag har förlängts i väntan på att EU ska läsa de svenska partiernas problem genom att kvotera de asylsökande mellan medlemsländerna.

Det kommer troligen inte kommer att hända. Därför blir de svenska partierna tvungna att ta tjuren vid hornen.

För M och S är det särskilt svårt. 

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade våren före valet en stramare migrationspolitik. Det ledde till stark intern kritik. Inför valet talade S tyst om invandring, och partikongressen i våras berörde inte frågan alls.

Efter valet lyckades Stefan Löfven regera vidare med stöd av en uppgörelse med C, L och MP. Den innebär att reglerna för anhöriginvandring ska bli mer generösa och att en ny asylgrund ska utredas.

Samarbetet har alltså surrat S vid en mer liberal migrationspolitik.

Moderaternas har gjort ett präktigt lappkast: Från att vädja till svenska folket om att öppna sina hjärtan för människor på flykt till att kräva ett tak för hur många asylsökande som maximalt ska tas emot. Partiet vill minska flyktingmottagandet med 70 procent, något som riskerar att komma i konflikt med asylrätten.

M har dessutom ändrat sin syn på integration, och säger att den viktigaste åtgärden för att nyanlända ska komma in i samhället är att Sverige håller flyktingmottagandet nere. Det är ett synsätt som bara Sverigedemokraterna hade förut.

SD har vunnit väljare på att ha den stramaste invandringspolitiken. Men också SD har ändrat linje. Målet är numera att ingen asylsökande alls tas emot. Partiets rötter, som ju ofta har vänts emot SD, framhålls numera som en förtjänst. ”Till skillnad från Moderaterna är Sverigedemokraterna ett parti att lita på. Vi har under decennier byggt upp och förfinat breda handlingsprogram, fyllda med skarpa och precisa åtgärder...” argumenterade SD:s Jimmie Åkesson och Paula Bieler på Aftonbladet Debatt förra veckan.

På 1990-talet ville SD att all invandring från ”etniskt avlägsna kulturer” skulle stoppas och invandrare som kommit efter 1970 skulle tvingas återvandra.

Väljaropinionen har blivit mer negativ till flyktingmottagande och enligt SOM-undersökningen från Göteborgs universitet är invandringspolitiken den enskilda fråga som påverkar väljarnas val av parti mest. I den bemärkelsen är det politikens viktigaste fråga.

Eftersom frågan är så viktig för väljarna kan det kosta röster att kompromissa. Det talar för att både M och SD kommer att ställa sig vid sidan av en uppgörelse. De vill båda ha en tydlig linje som står i skarp opposition till Januarisamarbetet.

Det är mycket som står på spel för partierna. Och för dem som flyr undan förföljelse eller krig.