Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-invandringspolitiken-splittrar-bade-eu-och-sverige/

Politik

Ewa Stenberg: Invandringspolitiken splittrar både EU och Sverige

Foto: Anders Hansson

Om en ny stor flyktingvåg kommer till Europa finns det ingen gemensam EU-politik. Sverige har en tillfällig lag som hastades fram. Invandringspolitiken har blivit så politiskt känslig att breda överenskommelser inte ser ut att vara möjliga, varken i EU eller i Sverige.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Före valet brukade moderatledaren Ulf Kristersson sträcka ut handen till statsministern och S-ledaren Stefan Löfven. Kristersson ville snabbt göra upp med S om en stramare svensk invandringspolitik.

De två största partierna delade ett problem. De vill båda ha en mer restriktiv politik än deras samarbetspartners.

Men Stefan Löfven brukade hänvisa till EU och säga att Sverige ska avvakta att EU tar gemensamt ansvar och skapar en mekanism för att fördela de asylsökande mellan sig. Han var förstås också bunden av regeringssamarbetet med MP.

Nu ser det ut som om varken Löfven eller Kristersson bönhörs.

Foto: Anders Hansson

EU diskuterar fortfarande frågan, och regeringen ska mycket snart tillsätta en parlamentarisk utredning om asylpolitiken. Men utsikterna till breda uppgörelser är små, både i unionen och i den svenska riksdagen.

Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien och sannolikt också Österrike kommer att se till att det inte blir någon omfördelning av asylsökande. Medlemsländerna kan ena sig om att bygga murar och bevaka gränser, men inte om att ta emot människor på flykt.

Invandringspolitiken har blivit nerven i den politiska debatten i många länder och den polariserar. Det är mycket svårt att tro att de länder som bygger sin politik kring auktoritär nationalism skulle acceptera en kompromiss.

Ska EU-länder fördela asylsökande blir det troligen enligt den gamla mallen för hur man hanterar frågor där det inte går att komma överens. Vissa går vidare, andra låter bli. Som i fallet med Euron eller Schengensamarbetet. Frankrikes president Emmanuel Macron har föreslagit ett sådant samarbete. Det återstår att formulera ett svenskt svar.

Sverige är fortfarande ett av de EU-länder som tar emot flest asylsökande, även om det är en åttondel så många som 2015.

Foto: Alexander Mahmoud

Som en del i 73-punktsuppgörelsen mellan S, C, MP och L tillsätts snart en utredning.  De fyra partierna vill bland annat införa en ny humanitär skyddsgrund, vilket kan ge fler asyl i Sverige. Moderaterna har hotat att inte medverka alls om inte utredningen blir bredare och ser över också integrationspolitiken och medborgarskapsreglerna. Men regeringen har bråttom att få fram ett lagförslag och vill endast behandla asylpolitiken.

Den polarisering vi ser i Europa syns också i Sverige. En bred samsyn om migrationspolitiken verkar gå om intet redan innan utredningen har startat. Moderaterna vill inte skaka hand med Miljöpartiet om invandring en gång till. Den nya ledningen ångrar uppgörelsen som förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) gjorde med MP om en generösare politik 2011 bittert. 

Läs mer: ”Det pågår en kapplöpning mot botten”

Guide om EU-valet: Det vill partierna om asyl och migration