Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-januariavtalet-skaver-mer-pa-s-an-pa-c/

Politik

Ewa Stenberg: Januariavtalet skaver mer på S än på C

Magdalena Andersson talade i Almedalen på fredagen. Foto: Beatrice Lundborg

VISBY. Finansminister Magdalena Andersson (S) har grävt upp stridsyxan från valrörelsen. ”Välfärd mot skattesänkningar består som konflikt i svensk politik”, inskärpte hon i Almedalen.

Medan Centerns Annie Lööf hyllar januariavtalet försöker Socialdemokraterna ta ut avståndet till det.

Det var en ovanligt radikal finansminister som anlände till Almedalen för att hålla Socialdemokraternas tal. Redan på morgonen skåpade hon ut en av reformerna från Januariavtalet: avskaffandet av värnskatten.

”Det kommer inte att vara min roligaste dag på jobbet, det är lika bra att vara öppen och ärlig och säga det.”, sade hon när hon stod på DN:s scen i Almedalen och talade om det som brukar vara finansministrars årliga höjdpunkt: dagen när hon får bära budgetpropositionen till riksdagen.

LO och stora delar av hennes parti kräver reformer för att minska inkomstklyftorna. Men hon ska lägga fram ett skatteförslag som gynnar de som tjänar allra mest.

”Förra mandatperioden hade vi bättre fördelningspolitisk profil i den ekonomiska politiken”, sade Magdalena Andersson till DN. Hon såg alltså politiken som rättvisare när regeringen samarbetade med V. 

Det har varit dramatiska svängar i inrikespolitiken. När januariavtalet ingicks var det en triumf för statsminister Stefan Löfven (S). Han var noga med att inte kritisera delar av uppgörelsen eller sina samarbetspartier.

Liberalerna höll däremot på att spricka under processen att ingå överenskommelsen. Centerns Annie Lööf höll ihop sitt parti, men sade hotfullt att C ”kommer att vara en nagel i ögat på Socialdemokraterna”.

Här i Almedalen har positionerna skiftat. Det är Annie Lööf som försvarar samarbetet helhjärtat. Finansminister Andersson står förstås bakom avtalet, men gruvar sig över fördelningseffekterna. 

Magdalena Andersson höll ett överraskande passionerat tal. ”För solidariteten - mot rofferiet”, agiterade den före detta överdirektören på Skatteverket.

Socialdemokratins stora uppgift nu är att klara välfärden. Behoven av vård, omsorg och utbildningen kommer att öka när 40-talisterna blir gamla och 90-talisterna får barn. Det projektet går att förena med ett mittensamarbete, liksom klimatpolitik och feminism. 

Men för att behålla arbetarväljarna behöver S också kunna visa att partiet inte har släppt rättvisan för makten. Det finns flera i partiet som sneglar på Danmark, där en kombination av hård migrationspolitik och genrös välfärdspolitik lett till en S-regering med vänstersamarbete.

Stram migrationspolitik och vänsterpolitik är tvärt emot Januariavtalet. 

Det har börjat skava mer på Socialdemokraterna än på Centern. Och det är samtidigt en passande signal till tvehågsna medlemmar av Liberalerna. De som vill att nya L-ledaren Nyamko Sabuni ska lämna fyrpartisamarbetet får svårare att argumentera när Socialdemokraterna knotar över hur liberalt avtalet är.