Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-jimmie-akessons-kalla-karar/

Politik

Ewa Stenberg: Jimmie Åkessons kalla kårar

Företrädare för invandringsfientliga Sannfinnländarna, ordförande Jussi Halla-aho till vänster. Foto: Vesa Moilanen

Jimmie Åkesson kämpar för att SD ska ses som rumsrent och kunna samarbeta med andra. Valresultatet i Finland lär ge honom kalla kårar. I grannlandet vägde en karismatisk ledare och ett regeringssamarbete lätt när en radikalare invandringsmotståndare tog över väljarna. 

Rätta artikel

Tänk er att Jimmie Åkesson när det kommer till kritan inte betyder något för svenska väljare. Tänk att en utmanare dömd för hets mot folkgrupp tar över tronen i SD - och att han lyckas lika bra i valet som Åkesson gjorde. Allt arbete Sverigedemokraterna lagt ner för att få de andra partierna att samarbeta spolas ner i avloppet.

Låter det osannolikt? Det hände just i Finland.

Timo Soini byggde upp Sannfinländarna och ledde partiet i 20 år. Han förde partiet in i regeringen efter att ha fått 17,7 procent av rösterna i valet 2015. Soini fick utrikesministerposten i trepartiregeringen där också Centern och Moderaternas systerparti Samlingspartiet ingick. 

Han avgick från partiledarposten 2017. Då valdes den radikale Jussi Halla-aho till ny ledare. Han förklarade sitt partis då vikande opinionssiffror med att partiet blivit för uddlöst och kompromissat bort mycket av sin själ. Halla-aho är högprofilerad invandringsmotståndare och en av dem som citerades i den norska terroristen Anders Behring Breiviks manifest. Partiledarvalet höll på att få hela den finländska regeringen att falla. 

Men Timo Soini räddade situationen genom att bilda ett nytt parti, Blå framtid.  Ministrarna följde Soini, liksom huvuddelen av riksdagsledamöterna. De blåa räknade med att också väljarna skulle följa. 

Men nej.

Soinis nya Blå framtid tog sig aldrig. I takt med att valet närmade sig började Sannfinländarna återhämta sig. Partiet drev en kampanj om invandring och sexualbrott och beskrev vanliga finländare som de stora förlorarna på klimatpolitiken. Det bet. 

I söndagens val höll Sannfinländarna i princip ställningarna och blev Finlands näst största parti. Blå framtid åkte ur riksdagen.

Det gläder förstås Sverigedemokraterna att Sannfinländarna går framåt. SD möttes av kalla handen under Timo Soinis tid. Sedan Halla-aho tog över har partierna närmat sig varandra.

Men på ett annat plan är Finlands val en stark varningsklocka för Jimmie Åkesson. Timo Soini ville få till stånd samarbete för att kunna vara med och forma Finlands politik på riktigt.

Jimmie Åkesson och hans närmaste satsar allt på att få Moderaterna och Kristdemokraterna att ta med dem i laget. Det är närmaste vägen för SD att få vara med och forma svensk politik. 

M och KD hoppas kunna inkassera Åkessons stöd utan att behöva betala med eftergifter. Infrias förhoppningen i väljarnas ögon riskerar också den rutinerade Åkesson att kastas ur sadeln, som Soini. 

Det finns flera skäl till att Åkesson ansträngt sig mer än vad Soini gjorde för att utesluta radikala konkurrenter från partiet.