Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kinberg Batra väljer en farlig väg

01:47. Efter SCB:s opinionsundersökning som visade ett ras för Moderaterna höll partiledaren Anna Kinberg Batra en presskonferens på fredagen.

Moderatledaren använder ett krisande partis formulär 1A: ”Byt partisekreterare”. Anna Kinberg Batra talar om en djup och allvarlig kris för partiet men gör den till en personfråga. Det kan bli farligt för henne själv.

Partiets såriga förhållande till SD och oklara ideologiska kurs vill Kinberg Batra inte reda ut.

Anna Kinberg Batra tog planet till USA och medan hon var där bröt det ut ett internt uppror. Bara drygt ett år före valet krävde en länsförbundsordförande hennes avgång. Nu är partiledaren åter i landet. På fredagen var scenen hennes för att försöka övertyga om att hon kan bryta partiets nedgång.

Hon slog fast att Moderaterna är i en förtroendekris, men gjorde ingen djupare analys av varför. Kinberg Batra presenterade i stället en krisplan med olika åtgärder, från att uttrycka sig tydligare till byta ut partiets rättspolitiska talesperson och partisekreteraren.

Dessutom vill hon satsa hårdare på jobbpolitik, rättspolitik och på alliansen. Det var ganska likt den gamla politiken. Det intryck hon gav var att Moderaternas kris till stor del handlar om personfrågor. Beskedet den 19 januari om att bryta Sverigedemokraternas politiska isolering nämnde hon inte alls. Ändå var det efter det besked som botten gick ur Moderaterna i väljaropinionen.

Det finns en fara i att göra partiets kris till en personfråga. Ökar inte Moderaternas väljarsympatier efter detta är det ju naturligt att snegla på nästa person i hierarkin över den utbytta partisekreteraren, alltså på partiledaren.

Anna Kinberg Batra sade att Moderaterna nu går ur en period av omprövning och in i en valrörelse. Valrörelsen börjar nu. Hon tänker uppenbarligen inte välja mellan konservatism och liberalism, även om de två ideologierna blir allt svårare att förena i det nya politiska klimatet. Inte heller vill hon reda ut partiets oklara kurs i regeringsfrågan. Kinberg Batra har öppnat för överläggningar med SD i enskilda frågor, samtidigt som hon säger att SD är ett rasistiskt parti. Hon vill fälla Stefan Löfvens regering redan i höst, men kan inte svara på hur Sverige ska styras då.

Kinberg Batra kan försöka med ett nytt skolboksdrag för ledare i kris: att ena splittrade styrkor mot en gemensam fiende. Om Anna Kinberg Batra kan få de fyra borgerliga partierna med på att fälla regeringens budget, och därmed kanske också hela regeringen, i höst får både moderater och liberaler lägga de interna striderna på is.

Men att ena alliansen är svårt. Liberalerna rör sig allt närmare ett samarbete med S och Centern är hårda motståndare till att fälla budgeten.

SD:s vision är ljusår från ett liberalt samhälle.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson försöker i detta minst sagt röriga läge att hålla Anna Kinberg Batra om ryggen. I Karin Erikssons intervju tar han tillbaka ett SD-besked som skrämt många moderater och ökat kritiken mot M-ledaren.

”Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss”, sa partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt i förra veckan i en intervju med Dagens Industri.

Många moderater hade trott att Sverigedemokraterna skulle nöja sig med att bara få samtala i riksdagen för att stödja en regering ledd av M. Därför stödde det att Kinberg Batra gläntade på dörren för SD.

Nu lugnar Jimmie Åkesson dem med att han inte alls behöver fälla en moderat statsminister som inte regeringsförhandlar med honom. Han kräver i stället gehör för sina krav. Och de gäller politiska beslut, inte ministerposter.

Jimmie Åkesson vill se en invandringspolitik som inte tillåter familjeåterförening, vilket går rakt emot kraven från L, C och KD. Han kräver satsningar på de fattigaste äldre, hårdare kriminalpolitik och bättre villkor för offentliganställda. ”Det är en sak att bli statsminister. Det är inte det svåra. Det svåra är att hålla ihop en regering i fyra år om man behöver vårt stöd”, säger han. De fyra kraven är början.

Läs mer: M-ledaren stuvar om i partitoppen

SD är ett parti som vill förändra Sverige. Det vill ha ett majoritetssamhälle där svenskhet är normen. En del ser den svenskheten enbart som kulturell. Andra, som SD:s partisekreterare, ser den också som biologisk. Då handlar det om hudfärg.

Det är ljusår från ett liberalt samhälle, där individer har sin frihet att leva som de vill, se ut som de vill och ha vilken kultur de vill. Det är vägskälet Moderaterna står inför.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.