Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Kristersson försöker ge C och L skulden för Alliansens död

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Anette Nantell

Alliansen ligger på sitt yttersta och ingen partiledare vill få skulden för dess död. Därför föreslår Moderaterna att Alliansen ska bestå, även om bara en del av den försöker att bilda regering. Det är ett sätt att pressa Centerns Annie Lööf. Antingen släpper hon fram M och KD till makten eller så får hon skulden.

En man kommer in i en djuraffär med en papegoja. Han har köpt fågeln där, men upptäckt att den är stendöd, fastspikad på sin pinne. Nej då, dementerar ägaren av affären, papegojan är inte alls död, den bara sover. "Vakna Polly", skriker han hoppfullt och knuffar på buren. Men fågeln vaknar förstås inte. Det är ju en före detta papegoja.

Bildar Moderaterna och Kristdemokraterna en egen regering är det samma sak med Alliansen som med Polly i den kända sketchen av Monty Python. Då är det en ex-Allians, fastspikad på en pinne. Hur mycket moderatledaren än säger att den bara sover. 

Alliansen är ju, som fyra borgerliga partiledare upprepat sedan 2004, ett regeringsalternativ. Dess syfte är att regera Sverige. Och kan man inte ena sig i regeringsfrågan är man inte ett regeringsalternativ.

Moderatledaren Ulf Kristersson har denna vecka öppnat för att leda en ren moderatregering, alternativt en med bara M och KD eller med tre allianspartier. Det skulle han knappast göra om han såg en möjlighet att få till stånd en riktig Alliansregering. Varför skulle han då blotta en spricka?

Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har upprepade gånger tagit avstånd från att regera som det mindre blocket om de rödgröna har fler mandat. Skälet är att de inte vill bli beroende av SD:s stöd  i varje riksdagsomröstning där de rödgröna partierna röstar likadant. Inget tyder på att Centern ändrat den uppfattningen. I Liberalernas riksdagsgrupp har det funnits olika uppfattningar, men det lutar åt att L kommer att följa Centerns beslut.

När Ulf Kristersson nu offentligt föreslår en koalition av villiga tvingas C och L att svara nej till att ingå i den regeringen och därmed ta på sig skulden för att Alliansen spricker. Kristersson skriver på Facebook att en mindre borgerlig regering skulle ”agera precis så som en fullskalig Alliansregering skulle ha gjort. Det skulle vara Alliansens reformagenda och Alliansens ekonomiska politik”. Han skriver också att SD inte skulle få inflytande över den.

Det problem C och L pekat på - att de borgerliga partierna är mindre än de rödgröna - är detsamma också med C och L utanför regeringen. Skillnaden är att om M och KD skulle välja att ha kontakter i riksdagen med SD, ungefär som Bildtregeringen hade med Ny Demokrati 1991-1992, behöver inte C och L ta lika stort ansvar för dem, även om de bryter mot både M, L, C och KD:s tidigare löften.

Sverigedemokraterna har krävt inflytande för att släppa fram en regering och Jimmie Åkesson avfärdar nu Moderatledarens förslag. Men SD har tidigare förespråkat en  regering med M och KD. En sådan borde ha större möjligheter att släppas fram av SD än en regering där C och L ingår.

Skulle SD trots allt släppa fram en M- och KD-regering hänger det på Centern. För röstar alla centerledarmöter emot en sådan regering faller den.

Släpps den däremot fram av både SD och C skulle den ändå bara ha en fjärdedel av riksdagsmandaten och bli väldigt svag och sårbar. Den dagen SD vill fälla regeringen är det lätt gjort genom att rösta på Socialdemokraternas budget. Jimmie Åkesson skulle ha tummen i ögat på Ulf Kristersson. Men M-ledaren skulle ändå ha uppfyllt sitt löfte att försöka regera ända in i kaklet. 

Centern och Liberalerna har lovat att hålla ihop Alliansen och att aldrig ge SD inflytande. Nu tvingas de att väga sin borgerliga identitet mot sin antiauktoritära och antinationalistiska. Ska de släppa fram Kristersson? Det är en identitetskris som kommer att värka ut under helgen och början av nästa vecka. Utgången är inte självklar, svaret kan bli ett nej.

Alliansen ser ut att vara död. Frågan är om det borgerliga samarbetet, till skillnad från papegojan, bara sover en stund.

Ulf Kristerssons nya plan: M kan bilda regering ensamt

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.