Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ett styrkebesked från KU som kan bli viktigt efter valet

Konstitutionsutskottets medlemmar med ordförande Andreas Norlén (M) och vice ordförande Björn von Sydow (S) i mitten.
Konstitutionsutskottets medlemmar med ordförande Andreas Norlén (M) och vice ordförande Björn von Sydow (S) i mitten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är ett styrkebesked att partierna i riksdagens konstitutionsutskott tre månader före valet kommit överens om att kritisera regeringen för haveriet på Transportstyrelsen. Ingen vill ta med sig säkerhetsskandalen in i valrörelsen och den politiska urladdningen har redan skett. 

De var åtta stycken på podiet när riksdagens konstitutionsutskott (KU) höll sin pressträff. Längst ut på ena kanten stod sverigedemokraten, ytterst på den andra fanns vänsterpartisten. Och de tyckte lika.

De hade egentligen alla sina sjuka mostrar att försvara. De borgerliga krävde för snart ett år sedan tre ministrars avgång på grund av regeringens klantiga hantering av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. En regeringskris hotade. Statsministern lät inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) avgå. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) behöll han däremot.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna försökte då avsätta försvarsministern med ett misstroendevotum i riksdagen. De misslyckades eftersom de inte fick med sig Centern och Liberalerna.

Det var ett politiskt råkurr med alla ingredienser: invektiv, avgångskrav, ultimatum.

Och nu, ett år senare och på uppfarten till valrörelsen, stod de alltså plötsligt där och var överens. Representanterna för alla åtta riksdagspartierna läste artigt upp sina överenskomna formuleringar, Kristdemokraternas Tuve Skånberg tillade att det finns krafter som vill äventyra stabiliteten och att det därför var viktigt att KU är enigt.  

Utskottet riktar kritik mot den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att det dröjde så länge innan statsminister Stefan Löfven fick information om den olagliga hanteringen av it-säkerheten på Transportstyrelsen. Det dröjde över ett år. Men även om kritiken är hård är den inte förödande för deras framtida politiska karriärer.

Statsministern får kritik för att regeringskansliets informationsrutiner brast. Den tidigare it-ministern Anna-Karin Hatt (C), får kritik för att hon under KU:s utfrågning felaktigt gett bilden av att informationssäkerhet inte ingick i hennes ansvarsområde. På den punkten finns den enda reservationen i KU, från Centerpartiet.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skriver alla under på att försvarsminister Peter Hultqvist agerade ”på ett rimligt sätt i den uppkomna situationen”. I höstas röstade de för att avsätta samme Hultqvist. Då menade de att försvarsministern hade ansvar för att statsministern inte blivit informerad. Nu skriver KU att Hultqvist hade skäl att utgå från att även Statsrådsberedningen fått information. Det är en kappvändning som heter duga.

Regeringspartierna riktar kritik mot flera ministrar. Utrikesminister Margot Wallström (S) prickas bland annat för att UD inte följt offentlighetsprincipen och diariefört handlingar relaterade kampanjen till FN:s säkerhetsråd. Regeringen får också kritik för oredan kring Sveriges säkerhetspolitiska linje i samband med Folk och Försvars konferens i januari. 

KU lyckas så här några månader före valet ställa sig över partiernas behov av att rättfärdiga sitt tidigare agerande. Både regeringspartierna och oppositionen får svälja beska piller när Konstitutionsutskottet fortsätter den tradition som inletts med moderate Andreas Norlén och socialdemokratiske Björn von Sydow i ledningen. Det är omfattande kritik, men inte så hård att den får några stora konsekvenser. 

Säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen kommer inte att bli viktig i valrörelsen. Kärnan i haveriet är att bilder och namn på personer i underrättelse- och säkerhetstjänst som arbetar under falsk identitet har röjts. Det är mycket allvarligt, men få förstår konsekvenserna och ingen myndighet vill förklara vari skadan består. Den politiska urladdningen över skandalen har redan skett, med två ministeravgångar och en misstroendeomröstning som splittrade alliansen. Varken regeringen eller oppositionen kan vara nöjda med hur de hanterat det.

Men att partierna så här nära ett val orkar göra upp i svåra och prestigeladdade frågor kan få stor betydelse i höst. Sverige står troligen inför en svår regeringsbildning. Då kan förmåga att samarbeta med andra partier visa sig mycket värdefull.

Läs mer: Löfven och flera ministrar kritiseras av KU 

Läs mer: Transportstyrelsens it-läcka 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.