Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Lennartssons tack för att hon offrade sig

Foto: Leif R Jansson / TT

Stefan Löfvens högra hand Emma Lennartsson tog en del av skulden för skandalen på Transportstyrelsen.  Hon fick sparken av regeringen, vilket underströks av beskedet att hon fick gå utan avgångsvederlag. Nu visar det sig att Socialdemokraterna beslutade att slanta upp en fallskärm på över en miljon kronor. Det ger bilden av att Lennartsson offrade sig för laget.

Söndagen den 27 augusti hände något mycket ovanligt i svensk politik. Den person som hållit ihop alla trådar i regeringskansliets politiska ledning fick lämna tillbaka passerkortet och gå rakt ut genom den vackra entrén på Rosenbad. Regeringen hade just hållit ett extra sammanträde för att frånta Emma Lennartsson posten som den mest centrala statssekreteraren. Både hon och statsministerns presschef berättade för DN att hon gick utan avgångsvederlag.

Det var mitt i en kris. Nya uppgifter om säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen avslöjades hela tiden, och de kröp allt närmare statsministerns kansli.

Två statsråd hade tvingats avgå i juli, och oppositionen hotade med att också försvarsminister Peter Hultqvist (S) snart skulle tvingas bort. Skälet var att Hultqvist inte hade informerat statsministern om skandalen på Transportstyrelsen trots att han vetat om den under större delen av 2016. De borgerliga hade dock en öppning för att dra tillbaka hotet om något nytt skulle framkomma.  

I det läget berättade Emma Lennartsson att hon fått information av Säpo om säkerhetsproblemen på Transportstyrelsen redan i februari 2016. Men hon hade inte uppfattat allvaret i situationen. "Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet", sade hon.

Hennes avgång räddade försvarsminister Peter Hultqvist. Centern och Liberalerna ville inte längre delta i någon misstroendeförklaring. Den borgerliga alliansen splittrades och kritiken mot statsminister Löfven dämpades.  

Samtidigt var Lennartssons avgång en mycket tung förlust för statsministern. Hon var mycket uppskattad.  

Några dagar efter Lennartsson fått sparken valde Socialdemokraternas verkställande utskott att bevilja henne en fallskärm värd över en miljon kronor.  Men allmänheten fick leva kvar i tron att hon fått gå utan avgångsvederlag på grund av sina misstag. En allvarlig affär som handlar om förtroende och professionalism blev lite värre.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.