Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-lofven-flyttar-shekarabi-i-sidled/

Politik

Ewa Stenberg: Löfven flyttar Shekarabi i sidled

Lena Micko, Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi under presskonferensen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven har återigen ombildat sin regering. Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister i nyss avgångna Annika Strandhälls ställe. Lena Micko ersätter Shekarabi som civilminister. DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om ombildningen.

Det var mindre än en månad sedan Stefan Löfven ombildade sin regering. Då överraskade han nästan alla genom att utse Anna Hallberg till ny handelsminister. Hur förvånande är hans val denna gång?

– De två nya ministrarna nu är socialdemokrater som sitter i partiets verkställande utskott och har varit med i politiken länge, till skillnad från Anna Hallberg som blev partimedlem strax innan hon blev minister. I den bemärkelsen är det inte förvånande. Men att Ardalan Shekarabi skulle efterträda Annika Strandhäll var inte väntat. Många har trott att han skulle få en finare ministerpost, och bli chef över ett större departement. Nu blir han inte departementschef utan det är Lena Hallengren som leder Socialdepartementet. Men Shekarabi får en viktig och svår ny portfölj. Han breddar sin erfarenhet och kompetens, vilket är en fördel för en politiker som nog gärna vill bli partiledare den dag Stefan Löfven bestämmer sig för att avgå.

Är det en petning av Ardalan Shekarabi eller en befordran?

– Man kan väl säga att han flyttas i sidled, till ett nytt svårt och laddat område. Pensionsfrågan kan bli en mycket stor konfliktfråga när pensionsåldrar ska höjas eller det är svårt för de lågavlönade att överleva på sina pensioner. Det har vi sett i till exempel Frankrike, Grekland och Ryssland. Och svenska LO:s kritik mot det svenska pensionssystemet blir allt hårdare och ljudligare.

– Ardalan Shekarabi hade ett par riktigt svårlösta frågor på sitt bord som civilminister. Han skulle begränsa möjligheterna att göra vinster på välfärdsverksamhet och göra en stor regionreform. Det var inte möjligt. Nu får han lämna det och ta sig an nästa svåra uppdrag. 

– Stefan Löfven talade på sin presskonferens där han presenterade de nya ministrarna om hur viktigt det är att pensionssystemet levererar. Att systemet måste stärkas och pensionerna höjas. Men i tider när andelen riktigt gamla i befolkningen ökar kraftigt, försvarsanslagen ska höjas rejält, vi är på väg in i en lågkonjunktur och mycket av reformutrymmet är intecknat av Januariavtalet är det svårt. Det kan lösas genom att höja pensionsåldrarna ännu mer, men det kan som sagt bli mycket kontroversiellt.

Hur lätt jobb får Lena Micko?

– Det är inte heller lätt. Kommunerna får allt större problem att klara ekonomin. Det är en kris under uppsegling, och den slår hårdare mot glesbygd och gamla bruksorter än mot storstadsområden. Den ekonomiska krisen i kommunerna beror bland annat på demografin. Andelen personer över 80 år och barn ökar kraftigt i befolkningen och dessa grupper behöver mer omsorg, utbildning och vård än andra. Det är kommuner och regioner som ska tillhandahålla den.

– Socialdemokraterna vill öka statsbidragen till kommunerna, men det ansvaret är minst lika mycket finansministerns som civilministerns. Men det är tveksamt om det räcker för att slippa kraftiga nedskärningar i välfärden. Civilministern ska försöka hitta organisationsförändringar och reformer som avlastar kommunerna. Hon nämnde på pressträffen att det kommunala uppdraget ska ses över. Det kan öppna för en diskussion om att flytta vissa kommunala uppgifter till staten till exempel. Hon ska också försöka minska de växande klyftorna mellan stad och land.

– Lena Micko har varit ordförande i Sveriges kommuner och Landsting i flera år, och före det kommunalråd. Hon har ett av landets bästa kontaktnät bland landets kommunalråd. Det är en stor fördel, för att ändra ansvarsfördelningen mellan stat, kommuner och regioner har tidigare visat sig vara en krutdurk.

Läs mer: Annika Strandhäll avgår som minister – ”Flickorna behöver mig”