Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-lofven-kan-lita-pa-loof-om-han-betalar/

Politik

Ewa Stenberg: Löfven kan lita på Lööf - om han betalar

Bild 1 av 2 Annie Lööf (C).
Foto: Tommy Pedersen/TT
Bild 2 av 2
Foto: Tommy Pedersen/TT

KARLSTAD. Centerpartiet tvivlar inte på sitt stöd till Löfvenregeringen. I alla fall inte så länge S och MP kommer att fortsätta betala räkningarna i varje kommande budget.

Det är en applåd som nästan inte vill sluta. Ljudlig och entusiastisk, och den kommer inte alls på det stället i manuset som partiledningen trott.

Det som får smattrandet av handflator att fylla Karlstads stora kongresshall är Annie Lööfs brandtal mot högerpopulismen, eller Sverigedemokraterna som den kallas här i landet.

”Vi kommer inte att vika ner oss.”, lovar Lööf och strax så bryter den lös. Då har hon inte ens hunnit hylla mångfaldens flagga, alltså Prideflaggan som inte ska hissas på kommunhuset i Sölvesborg längre. När Lööf kritiserar kommunen där M och SD är med och styr river hon ner ännu en stor applåd.

Centerpartiet våndas inte över sitt beslut att släppa fram en ny Löfvenregering. De interna plågorna syns framför allt i Liberalerna.

Nej, Annie Lööf utmålar sitt parti som modigt och handlingskraftigt. Hon fortsätter att leverera konkreta förslag som regeringen snabbt kan genomdriva.  Den här gången är det satsningar på förlossningsvården. 

Centerns harmoni beror mycket på att S och MP betalar räkningen och levererar beslut om liberal politik.

Men går man igenom de förslag som lagts fram på Centerstämman finns flera reformer som kommer att få både S och MP att fundera över priset för makten.

”Centerpartiet har i januariavtalet drivit fram stora liberala reformer som nu genomförs för bland annat arbetsmarknaden, skattesystemet, företagspolitiken och bostadsmarknaden. Men det är bara början”, skriver partistyrelsen i Ekonomiprogrammet.

Och så följer en reformkatalog som återfinns i Socialdemokraternas och LO:s politiska giftskåp.

Skattetrycket ska sänkas, i synnerhet inkomstskatterna. Centern lägger nya förslag som ger företagen större frihet. Försäkringskassan ska få ett nytt och hårdare mål och C vill begränsa nyanländas möjligheter att få pension och sjukpenning.

Dessutom upprepas förslagen som fungerar som röda skynken för Socialdemokraterna. Centern vill helt avskaffa turordningsreglerna för uppsägningar och begränsa fackförbundens möjligheter till stridsåtgärder mot små företag. 

Redan nu är det många i LO och S vänsterfalang som vill se en omförhandling av januariavtalet, som kan utjämna inkomstklyftorna. Men samarbetet mellan de fyra partierna rör sig åt motsatt håll. Centerstämman är i full färd att utarbeta nya förslag till kommande budgetförhandlingar, varav flera kommer att bli smärtsamma för S och MP att svälja.

Lööf till Kristersson: Visa politiskt ledarskap