Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-lofven-river-upp-sar-mps-talamod-kommer-inte-vara-lika-stort-den-har-gangen/

Politik

Ewa Stenberg: Löfven river upp sår – MP:s tålamod kommer inte vara lika stort den här gången

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nu är det öppet gräl i regeringen Löfven om den framtida migrationspolitiken. Det kan bli infekterat. S vill locka tillbaka LO-väljare som gått till SD, men MP kommer inte att låta sig köras över lika tålmodigt som förut.

På onsdagen sade S-ledaren och statsministern Stefan Löfven att Sverige bör ta emot färre flyktingar. Han var på ett officiellt besök i Skåne när han i en intervju upprepade det strama budskap som väckte stor uppmärksamhet våren 2018, före förra riksdagsvalet. Den gången gjorde han sitt utspel i partihögkvarteret,  i egenskap av partiledare. Nu var han ute på officiellt besök som statsminister.

Hans regeringspartner, Miljöpartiet, står inte bakom något mål om att minska asylmottagandet i Sverige. Båda språkrören, vice statsministern Lövin och vice finansministern Bolund, valde att kritisera Löfven öppet istället för att slå Löfven en signal och reda ut saken. ”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens”, markerade språkrören på sociala medier. MP:s EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke gick längst: ”Bristen på solidaritet i ett parti som uppenbart har tappat kompa(s)sen och helt glömt varför man bildades är nu uppenbar för alla.”, skrev hon på Instagram.

Det är höga insatser i denna politiska strid. Migrationspolitiken står högt på väljarnas dagordning och opinionen har blivit allt mer negativ till flyktingmottagande. MP:s väljare vill däremot fortfarande se en liberal politik, och partiet har fått råg i ryggen av samarbetet med Centern och Liberalerna.

Socialdemokraterna förlorar väljare i opinionsmätningarna, och allt fler röster höjs för att partiet måste profilera sig med en stramare migrationspolitik. 

När Stefan Löfven uttalande sig förra våren höll regeringen samtidigt på att genomdriva möjligheter för ensamkommande unga att få uppehållstillstånd för att gå gymnasiet. Det senare var ett krav från MP. Dessa bägge motstridiga besked förvirrade väljarna. Löfven sade färre men var med och beslutade om att fler fick stanna.

Det blev starka reaktioner både i partiet och i väljarkåren. Vissa regerade mot att den nya linjen var för hård, andra mot att politiken var för generös. S opinionssiffror dök och partiet slutade tvärt tala om migrationspolitik

Nu går det inte att komma undan. En parlamentarisk utredning om framtidens migrationspolitik pågår och partierna behöver markera sina åsikter. Stefan Löfven framhåller ofta att den som fått avslag på sin asylansökan måste vända hem, men ska det bli verklighet krävs nya politiska åtgärder.

Miljöpartiet lät sig tålmodigt köras över under flyktingkrisen 2015, men det är inte säkert att det gröna tålamodet är lika stort denna gång. Då var MP ett nytt regeringsparti och behövde bevisa att det kan ta ansvar. Nu har de gröna överlevt en mandatperiod i regeringen och har större utrymme att värna en hjärtefråga vid sidan av klimatpolitiken.