Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Mardrömmen är sann, Löfven!

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Lisa Mattisson

Socialdemokraterna är på väg mot ett mardrömsval. 

Partiets försök att anpassa sig till ett nytt politiskt landskap har inte lyckats. Arvfienden M har det nästan lika svårt. Partierna bedriver båda en valrörelse som passar SD som hand i handske.

VAL 2018

När SvD/Sifo publicerades i fredags hoppades många Socialdemokrater att den var en ond dröm. Nu bekräftas S opinionsras av en ny opinionsmätning. I DN/Ipsos är S nere på 24 procent, långt under resultatet på 30,7 procent i det som internt kallas katastrofvalet 2010.

Moderaterna kan sannolikt ändå hålla sig för skratt. För det är inte M som vinner mest på S ras, utan Sverigedemokraterna. I dagens DN/Ipsos sätter SD rekord med 20 procent. 

Sverige har nu tre nästan jämnstora partier som kämpar om ledningen, en bild vi aldrig sett förut. 

Både M och S har som valstrategi att följa väljarnas dagordning som den beskrivs i opinionsmätningar. Partierna har tänkt om i migrationspolitiken och båda försöker locka tillbaka förlorade sympatisörer från SD.

Socialdemokraterna och Moderaterna har nästan slagit knut på sig för att visa för väljarna att den migrationspolitik de bedrev fram till flyktingkrisen 2015 var ett misstag. Men det har inte gett dem väljarna tillbaka från SD.

S och M dras med samma trovärdighetsproblem. Deras samarbetspartner C respektive MP vill gå åt motsatt håll  och väljarna undrar hur kompromissvilliga de båda statsministerkandidaterna kommer att vara. 

Regeringen Löfven lade fram ett förslag som kan ge 9.000 ensamkommande från Afghanistan en ny chans att få stanna trots att de fått avslag. Därefter gav S-ledaren Stefan Löfven besked om att Sverige borde ta emot en mindre andel av de flyktingar som kommer till EU och han sade att ett nej ska vara ett nej.

Det är inte helt lätt för väljarna att få ihop.

Moderaternas allierade Centern är de som gör beslutet om de ensamkommande möjligt. Alltså samma beslut som M rasar emot. 

När S och M kämpar för att övertyga väljarna om att de vill föra en stram invandringspolitik handlar den politiska debatten förstås alltmer om invandring. Enligt valforskningen gynnar det partiet som väljarna anser har bäst politik på området, alltså SD.

Den här valrörelsen är inte lik någon annan. Väljarna rör sig snabbt. I Göteborg har ett nybildat parti, Demokraterna, växt sig jämnstort med Socialdemokraterna.

Nya konfliktfrågor har växt sig stora. Och för S del är de gamla profilfrågorna inte lika starka som de en gång var. Partiet har tappat förtroende när det gäller vård, skola äldreomsorg och jobb.

Professorn i statsvetenskap Marie Demker menar att globalisering och informationsteknologi håller på att förändra hela det svenska partisystemet i grunden. ”Alla utom partiledningarna verkar förstå det”, skriver hon

Om vi inte var på väg in i den ljusaste årstiden skulle vi nog kunna se lamporna lysa sena kvällar i Socialdemokraternas partihögkvarter. Det finns många goda skäl att hålla krismöte.

 

Så gjordes undersökningen

Ipsos har den 10-21 maj intervjuat 1.818 röstberättigade väljare. 804 intervjuer gjordes på telefon med ett slumpmässigt urval. 1014 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” För mer information om metod, urval och bortfall, se ipsos.se eller kontakta opinionschef David Ahlin.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.