Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: MP får se upp för Löfvens kort i rockärmen

En blocköverskridande regering har stort stöd. Många FP- och C-väljare vill se sina partier i en Löfvenregering, enligt DN/Ipsos. Det tvingar de borgerliga partiledningarna till en svår balansgång och kan få Löfven att senare ta fram ett nytt spelkort.

Endast sju procent av väljarna vill att det ska bildas en S/MP-regering. Drygt dubbelt så många vill se en rödgrön regering med också Vänsterpartiet i.

Men det största stödet har blocköverskridande samarbete. Bland Folkpartiets väljare vill varannan se sitt parti i en Stefan Löfven-regering.

Den här opinionen blir en press på de borgerliga partierna. Mätningar från Göteborgs universitet visar att stödet för blocköverskridande samarbete tidigare har varit betydligt mindre, i valet 2010 bara 13 procent. En stor majoritet trodde på blockpolitiken.

Det har varit ett bekymmer för Socialdemokraterna. Borgerlig splittring var tidigare ett av det gamla röda maktpartiets trumfkort. Med flera små självständiga partier gick det lättare styra i minoritet genom att ha olika samarbetspartner i riksdagen.

Alliansen ändrade hela spelplanen när den bildades för tio år sedan. Det borgerliga samarbetet har varit en stor strategisk framgång som gjort åtta års regerande möjligt.

Därför talar mycket för att de borgerliga partierna gärna vill alliera sig igen inför nästa val. De kan ha ett bra läge för revansch med en Löfvenregering som haft svårt att förändra, fått behålla mycket av deras gamla politik och därför sannolikt möter besvikna S-väljare.

Men de borgerliga partierna måste också ta hänsyn till sina väljares, och för den delen också näringslivets och flera fackförbunds, önskemål om block- överskridande samarbete. Det är viktigt att inte ge en bild av att vara oförsonlig och ovillig att ta ansvar. Om väljarna anar att partitaktik sätts framför landets bästa minskar sympatierna.

Detta tryck öppnar för blocköverskridande uppgörelser i olika sakfrågor riksdagen under den kommande mandatperioden. De borgerliga partierna har inte råd att avvisa erbjudanden som är i linje med deras egen politik.

Men först måste Stefan Löfven ha en regering på plats. Stödet för den han nu sonderar, med enbart Miljöpartiet, är lågt i opinionen. Med en sådan måste han dessutom förhandla i flera steg. Först med koalitionspartnern MP, sedan med Vänsterpartiet om budgeten och därefter eventuellt också med borgerliga partier i riksdagens utskott.

En regering med V, MP och S har Stefan Löfven avfärdat med emfas. För att kunna styra behöver han befinna sig i den politiska mitten.

Finns det då något alternativ till att bilda regering med MP? Nej, Stefan Löfven har tidigare uteslutit en socialdemokratisk enpartiregering. Men han har också fått intern kritik för det.

En S-regering skulle bli ännu svagare än en S/MP regering, men den skulle ha betydligt lättare att manövrera och få igenom sin politik.

Den meriterade professorn i statsvetenskap, Olof Petersson, skrev i går ett blogginlägg där han analyserade hur det kom sig att lilla Folkpartiet kunde regera i minoritet i Sverige 1978–79. Han pekar bland annat på att det var just en enpartiregering ”Vi gillar inte en ordning”, sa Ullsten, ”som innebär att man måste dubbelförhandla, först i kanslihuset och sedan i riksdagen. För att en regering ska kunna ha en öppen hållning bör den inte vara låst av inre uppgörelser.”

Miljöpartiet får passa sig så att förhandlingsproffset Stefan Löfven inte har ett kort med enbart en röd ros på undangömt i rockärmen. Det kan han ta fram om alla andra möjligheter är uttömda och han bedömer att ett regeringssamarbete mellan MP och alliansen samtidigt är uteslutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.