Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

MP-ministrar får överrock

Foto: Paul Hansen

Analys. Regeringen Löfven får i praktiken en integrationsminister i Ylva Johansson (S), även om titeln fortfarande är tabu. Samtidigt får två MP-ministrar, Fridolin och Kaplan, en socialdemokratisk överrock.

När Socialdemokraterna gick till val 2014 var integration en ickefråga. Partiet hade som strategi att inte konfrontera Sverigedemokraterna, och därför talade man knappt om integration, trots prognoser om ökat flyktingmottagande och problem på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. ”När valrörelsen nu utvecklades som den gjorde blev dock socialdemokratins tystnad i dessa frågor en black om foten”, summerade Socialdemokraternas valanalysgrupp i sin utvärdering.

När Stefan Löfven (S) bildat sin rödgröna regering var själva ordet integration struket ur de politiska plattformarna, i likhet med integrationsministerposten. När regeringen ska tala om hur de personer som nyligen invandrat ska komma in i samhället används ordet etablering i stället för integration.

Dagens besked från statsministern innebär att Ylva Johansson (S) i praktiken blir integrationsminister, men utan titel och formalia.

Nu har mottagningen av nyanlända och deras möjligheter att komma i arbete, få bostad och utbildning blivit ett akut politiskt problem, efter att 163.000 människor sökt asyl här förra året. Och Socialdemokraternas brist på politik på området blir åter en black om foten.

Läs mer: Ylva Johansson får ansvar för integrationen

Dagens besked från statsministern innebär att Ylva Johansson (S) i praktiken blir integrationsminister, men utan titel och formalia. Hon får mandat att gå in på framför allt utbildningsdepartementets område och på bostadsminister Mehmet Kaplans domäner.

Den gröne bostadsministern har redan försetts med grimma av finansminister Magdalena Andersson (S), som markerat skarpt mot Kaplans tankar på att sänka reavinstskatten på bostadsförsäljningar och finansiera det med minskade ränteavdrag. Finansministern tänker inte släppa kontrollen över bostadsbeskattningen, vilket minskar svängrummet för Kaplan att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Nu ska han dessutom förses med överrock från arbetsmarknadsdepartementet.

Foto: Paul HansenMagdalena Andersson. Foto: Paul Hansen

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, är en av regeringens mest rutinerade och skickliga statsråd. Hon har varit skolminister och är utbildad lärare. Klingar kombinationen bekant? Det finns en miljöpartistisk skolminister som också är lärare. Men Gustav Fridolin har fört en ganska anonym tillvaro tillsammans med sina två S-ministerkollegor på utbildningsdepartementet.

Skolan är ett centralt politikområde för regeringen, där S har haft ett högt förtroende. Men partiets förtroendesiffror i utbildningspolitiken har rasat, vilket rimligen bekymrar statsministern. Med Ylva Johanssons nya uppdrag kan S möjligen öka takten i skolpolitiken och sätta ljuset på den igen. Socialdemokraterna har haft en dålig start på året och varit ganska osynliga. Löfven behöver visa att S har en politisk kurs efter krispaketen. Men frågan är om dagens utspel samtidigt gör samarbetsklimatet i regeringen än kärvare mellan de röda och de gröna.

Läs mer. Statsministern möblerar om

Ylva Johansson får ansvar för integrationen
Statsminister Stefan Löfven organiserar om i regeringen och ger Ylva Johansson ett större mandat över etableringen av nyanlända. Arbetsmarknadsministern får även ta initiativ i utbildnings- och bostadspolitiken.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.