Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nu börjar en ny period av rödgrön söndring

Foto: Christine Olsson/TT

Måndagen bjöd på sista budgeten med gänget för de rödgröna partierna. I höst fäller väljarna domen.

Nu börjar en ny period för S, MP och V. De kommer allt mer att gå sina egna vägar och hamna på kollisionskurs i valdebatten.

VAL 2018

Finansminister Magdalena Andersson (S) har just lagt sin sista budget, i alla fall för denna mandatperiod. I höst är det val och nu stundar ansvarsutkrävning. Hur har den rödgröna regeringen förvaltat sin makt?

Finansministern mindes tillbaka i tiden när riksdagen debatterade vårbudgeten. Hon beskrev stora underskott i statsfinanserna när hon tillträdde och hur Sverige nu har den lägsta statskulden sedan 1977. Hon påminde om att många fler anställts i vård, skola och omsorg och att sysselsättningsgraden i Sverige är den högsta som EU har mätt upp.  

Moderaternas Elisabeth Svantesson summerade istället mandatperioden med höjda skatter och en ökad otrygghet. Centern pekade på att Sverige kommit längre bort från målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet. KD pekade på växande vårdköer, Liberalerna på att färre niondeklassare är behöriga att söka gymnasiet. SD framhöll att många människor som har fått avslag på sin asylansökan fortfarande är kvar i landet.

Allt är sant. Nu är det upp till väljarna att väga och fördela skulden eller förtjänsten. Och att minnas tillbaka.

En lämplig startpunkt är hösten 2014. Den nytillträdda finansministern retade gallfeber på oppositionen genom att hävda att ladan var helt tom. "Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat. Frågan är om ens bordet står kvar", beskrev Magdalena Andersson läget i de offentliga finanserna.

Den nya regeringen lovade att inte lägga några förslag utan att ha full finansiering för dem. Det var en krona för krona-princip som även den förra regeringen förespråkade.

Nu låter det helt annorlunda. Löftet är glömt. I höstas lade Magdalena Andersson fram en budget med ofinansierade reformer på 40 miljarder kronor. I vårbudgeten läggs ytterligare 2,6 miljarder kronor till  de frågor de rödgröna vill framhäva i valet.

Oppositionen har också glömt ”krona för krona”. I årets olika skuggbudgetar kritiserar de regeringen för att slösa, men de föreslår ändå omkring 30 miljarder kronor i ofinansierade utgifter.

Nu är det högkonjunktur och ladan som stod tom har börjat fyllas. Men nollränta, högkonjunktur och stimulanspolitik har det gått fort. Men hur full ska ladan vara för att klara de kommande åren? De som nu arbetar kommer att få fler personer att försörja, när andelen barn och gamla ökar i befolkningen. Det kommer att kräva många nya anställda i välfärden. Men där råder det redan stor personalbrist.

Regeringens expertmyndighet Konjunkturinstitutet säger att det fattas 20 miljarder kronor de närmaste åren för att få ihop ekvationen. Ladan behöver fyllas mer.

Dessutom vill de flesta partierna öka försvarsanslagen och anslagen till polisen kraftigt och höja kvaliteten i vården och skolan.

Partierna ska ge besked, och de båda regeringspartierna har börjat dra åt olika håll. De gröna språkrören var ute och åkte tåg förra veckan, för att kampanja för en dyr snabbtågssatsning - som S är skeptisk till. Statsministern och finansministern gjorde utspel om att begränsa arbetskraftsinvandringen - en av Miljöpartiets hjärtereformer från förr.

Just finansminister Magdalena Andersson har retat de gröna särskilt mycket genom att lova förbud mot mobiltelefoner i klassrum och säga att alla som ger till tiggare riskerar att bidra till människohandel. MP:s språkrör har förespråkat att bensin ska förbjudas från 2030. Och detta är början, de räknar med att trappa upp sin profilering.

Jonas Sjöstedt (V), sammanfattar den ekonomiska politiken hans parti stött så här:  ”Sverige har faktiskt blivit lite av ett skatteparadis för de allra rikaste.” 

Välkomna till valrörelsen! Så här kommer det att låta och det  har väl sina fördelar. Trots allt väljer vi parti och inte block. Men hårda ord i valrörelsen kan lägga käppar i hjulet när det är dags för regeringsbildning och samarbete i riksdagen. Det där med att bordet var så avskrapat att det inte ens stod kvar, som Magdalena Andersson sade 2014, underlättade inte för samarbete över blockgränsen sedan när budgetkrisen kom.  

 

 

 

 

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.