Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-ny-dragkamp-vantar-om-forsvaret/

Politik

Ewa Stenberg: Ny dragkamp väntar om försvaret

Bild 1 av 3 Armérekryter övar vid markstridsskolan i Kvarn 2017.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 3 Amfibiesoldater med stridsbåt 90 under övningen Swenex 2016.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 3 av 3 JAS-39C Gripen deltar i den internationella flygövningen Arctic Challenge Exercise 2015 i Luleå.
Foto: Susanne Lindholm/TT

Försvarsöverenskommelsen ser ut att ha byggt delvis på en glädjekalkyl. Förslagen kan behöva bantas eller senareläggas. Det minskar i så fall förtroendet för både ÖB och sjupartiuppgörelsen. Dessutom kan det öppna för nya fejder om fördelningen mellan armé, flygvapen och marin.

Ryssland undergräver säkerhetsordningen och har ett militärt styrkeövertag kring Östersjön. Den slutsatsen har fått sju av åtta riksdagspartier (V står inte bakom alla slutsatser) att inom ramen för Försvarsberedningen mejsla fram ett detaljerat förslag till hur Sverige ska kunna ska kunna försvaras mot ett militärt anfall. 

Beredningen har ägnat två och ett halvt år åt förslaget och landat i bland annat fyra nya regementen samt modernare vapen till alla försvarsgrenarna. För att vara säker på prislappen hade Försvarsberedningen företrädare för Försvarsmakten och Försvarets Materielverk med i arbetet.

Ändå riskerar satsningen att bli minst tio miljarder kronor dyrare än vad politikerna räknat med, avslöjade DN på söndagen. Exakt hur mycket pengar som saknas står klart den 15 november, när Försvarsmakten ska lämna en rapport till regeringen.

Det undergräver ÖB:s auktoritet om Försvarsmakten har gett fel underlag tidigare. Det minskar också förtroendet för Försvarsberedningens rapport. Saknas minst tio miljarder kronor för åren fram till 2025 måste förslaget på något sätt göras om. Det är osannolikt att regeringen och riksdagspartierna är beredda att slanta upp ytterligare miljarder när konjunkturen viker, kommunerna skriker och det finns många behov att mätta. 

Höjningen av försvarsanslagen som regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna lagt in i statsbudgeten är redan historisk. Den saknar motstycke i fredstid.

Konsekvensen av ett underskott blir senareläggningar och omprioriteringar. När det ska göras kan det utlösa en ny dragkamp om framtidens krigsmakt.

”Redan nu syns tecken på att försvarsberedningens förslag lite uppfattas som ett smörgåsbord, där man fritt väljer och vrakar av det som dukats upp.”, varnade Liberalernas ledamot i Försvarsberedningen, Allan Widman, i en debattartikel i SvD.

Det pågår intensiv lobbying från försvarsindustrin om fler nya materielprojekt, framför allt ytterligare en ny ubåt. Försvarsberedningen har valt att nästan fördubbla armén, eftersom den anses mest eftersatt. Fejden om hur stark flotta, flygvapen respektive armé landet behöver tar ny fart om förslaget ändå måste göras om. Skulle en ny ubåt läggas in i försvarsbeslutet krymper troligen armésatsningen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kallat försvarsuppgörelsen för en stark signal till omvärlden om gemensamt ansvarstagande. Nu får han väga värdet av bred politisk enighet mot möjligheten att få rita om Försvarsberedningens förslag.

Läs mer: Politiker kräver svar om ökade försvarskostnader