Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-nytt-lag-och-eu-kritik-ska-bryta-ms-elande/

Politik

Ewa Stenberg: Nytt lag och EU-kritik ska bryta M:s elände

Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn i EU-valet. Foto: Anette Nantell

Moderaterna kastar ut hela det gamla laget i EU-parlamentet och satsar på nya ansikten. Fyrtio år av erfarenhet fimpas för en mer konservativ profil. De Moderata EU-parlamentarikernas prestationer är inte ett plus när partiets usla valtrend ska brytas.

Rätta artikel

Moderaterna har tillsammans med Liberalerna varit Sveriges mest EU-positiva parti. Partiet sade ja till europasamarbetet redan 1961 och Carl Bildt lyfte kravet som partiledare med sin bok och varudeklaration ”Hallänning, svensk, europé” 1991. 

Men partiets engagemang för unionens grundidé – den fria rörligheten – har falnat. Nu kandiderar listettan Tomas Tobé på att inskränka den för personer som begått brott. Det kan kräva gränskontroller mellan medlemsländer. Han signalerar i DN:s intervju att han kan tänka sig att samarbeta med högernationalister i EU-parlamentet för en stramare invandringspolitik.

Moderaterna försöker fånga väljare som är EU-kritiska utan att vilja lämna unionen. De vars önskelista toppas av mindre invandring och mer ordning. Där konkurrerar M med SD och KD, inte som förut med Liberalerna. 

Det är ett svårt utgångsläge för Tomas Tobé och de andra toppkandidaterna

Partiet matchar sitt mer konservativa budskap med ett helt nytt lag. Alla nuvarande EU-parlamentariker är borta från valsedeln, trots att de uträttat mycket i Bryssel. De får så här fem år senare ta ansvar för partiets sämsta EU-valresultat någonsin, knappt 14 procent. I det första EU-valet 1995 fick M som jämförelse 23 procent.

Frågan är vilken chans EU-parlamentarikerna har att ta revansch.

I fem år har EU-frågorna levt i periferin. Samtidigt som EU:s inflytande över lagstiftningen har blivit allt större, lyfter partierna själva fram allt mindre EU-politik, visar nya forskningsrapporter. Också medierna har ett ansvar. Antalet svenska EU-korrespondenter har till exempel minskat kraftigt sedan Sverige blev medlem.

De svenska parlamentarikernas framgångar och bakslag glimtar bara fram när det är valrörelse. Det är ett svårt utgångsläge för Tomas Tobé och de andra toppkandidaterna, om de får väljarnas förtroende på valdagen i maj. 

Vad ska de då göra för att inte bli osynliga ändå fram till våren 2024?

Läs mer: Tomas Tobé (M) om att begränsa den fria rördligheten för kriminella