Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ewa Stenberg: Ökad oro och polarisering lyfter Åkesson

Analys. Sverigedemokraterna har ökat fem procentenheter sedan riksdagsvalet, och de andra partiernas strategi har underlättat framgången. Nu lyfter oro över omvärlden och flyktingströmmarna SD ytterligare.

Sverigedemokraterna noterar sitt högsta stöd någonsin i en Ipsos, nästan 18 procent. Det är ett parti som noterade 1,4 procent i riksdagsvalet 2002. Sedan dess har det i princip fördubblats i varje val.

Vad beror denna framgång på?

Det finns en stor väljargrupp i Sverige som vill minska flyktinginvandringen. Den har krympt över tid, men är fortfarande drygt 40 procent av befolkningen, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Andelen väljare som tycker att invandring är en viktig politiskt fråga har tvärtemot klättrat från en undanskymd placering till toppen på väljarnas dagordning.

SD har trots sina rötter i rasism och nazism börjat framstå som allt mer trovärdigt för de väljare som både vill minska invandringen och tycker att frågan är väldigt viktig. Det är grunden för framgången.

SD har varit det enda parti som försökt tala till den opinionen. Från det att regeringen Reinfeldt gjorde upp med Miljöpartiet 2011 om en liberal invandringspolitik minskade skillnaderna mellan övriga partier. De har gjort sitt bästa för att försöka bromsa SD. Taktiken har pendlat mellan att undvika att lyfta frågor om invandring till att ”ta debatten”, som när statsminister Fredrik Reinfeldts (M) i valrörelsen 2014 bad väljarna att öppna sina hjärtan för människor på flykt.

Samtidigt har framför allt Moderaterna och Socialdemokraterna skapat ett utrymme för invandringspolitiken genom att triangulera och kopiera varandra så till den milda grad att nästan inga konfliktfrågor kvarstod dem emellan i valrörelsen 2014.

Efter valet har tre borgerliga partier lagt om kursen genom att bland annat förespråka tillfälliga uppehållstillstånd. Moderaterna har föreslagit stora besparingar på flyktingmottagandet.

Samtidigt har oron i omvärlden tilltagit, med ett barbariskt krig i Mellanöstern, ett Ryssland som med våld ritar om Europas gränser och nya terrorattentat i EU-länder. Flyktingkatastrofen vi nu genomlider är den största sedan andra världskriget.

Allt detta har spridit en stark oro i befolkningen, som syns bland annat i SOM-mätningen. Opinionen blir allt mer polariserad, med växande ideologiska avstånd, ökade motsättningar och högre konfliktnivå. Det är ett nytt politiskt landskap för riksdagspartierna, som formats i den svenska modellens dialoger och samförstånd mellan olika grupper. Medan S och M sökt sig mot mitten och har aktat sig för stora förändringar är nu mitten på väg att implodera och de har svårt att adressera den växande oron i befolkningen. Men SD har formats av en hög konfliktnivå, för det partiet är det nya landskapet fördelaktigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.