Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Partiet visar alla tecken på att vara i kris

Denna mandatperiod är Miljöpartiets chans att visa att partiet kan leda och förändra. Efter många kriser och nederlag fick partiet i måndags en framgång i regeringens migrationspolitik. Men segern doldes raskt bakom stridsrök och nödrop från partiets egen riksdagsgrupp, som visar alla tecken på att vara i djup kris.

Vi är inne i nomineringstider, politikens elakaste årstid när de förtroendevalda kämpar för att få behålla sina arvoderade uppdrag eller få ett nytt. Personstriderna kan bli smutsiga. Värst är de i krympande partier där de liknar hela havet stormar, leken där deltagarna ska hinna först till ett minskande antal stolar stolar. 

Miljöpartiet är just ett sådant krympande parti, där flera riksdagsledamöter måste söka sig nya jobb efter valet.

Men även med den måttstocken är det som nu händer i Miljöpartiets riksdagsgrupp något exceptionellt. 

Regeringspartiets utrikespolitiska talesperson, Pernilla Stålhammar, skriver på en öppen Facebooksida och anklagar partiet för att ha tystat ner trakasserier från hennes tidigare sambo och tillika en tidigare partitjänsteman. Dessutom skriver hon att MP lagt locket på om otillbörliga kontakter mellan regeringspartiet och den ryska staten. 

Riksdagsledamoten menar att hennes parti tillåtit de personerna som betett sig otillbörligt att påverka provvalet i hennes valkrets, Stockholm. Hon skriver att det som hänt henne är en nationell säkerhetsfråga, ett säkerhetshot.

Partisekreteraren Amanda Lind säger att det inte finns några som helst belägg för de påståenden som Pernilla Stålhammar framför. Ledaren för Miljöpartiets riksdagsgrupp, Jonas Eriksson, säger att uppgifterna utretts men att partiet inte funnit något stöd för dem.

Men Pernilla Stålhammar får ändå fortsätta som utrikespolitisk talesperson, med plats i utrikesnämnden.

• MP-ledamot gör avbön efter skarp kritik från egna leden

Det är svårt att få ihop. Finns det någon möjlighet att hon har rätt borde Miljöpartiets partisekreterare och gruppledare ta hennes larm på största allvar. Har Säpo, riksdagens säkerhetstjänst och partiet redan gått till botten med misstankarna, och funnit dem grundlösa,  borde MP rimligen byta utrikestalesperson till en person som väljarna kan lita på.

Den enda förklaring jag kan se till att Stålhammar inte byts ut trots att partiet avvisat det hon säger är att MP inte har någon kompetent efterträdare. 

Tre MP-ledamöter har tidigare fråntagits sina uppdrag som talespersoner. Denna vecka förlorade Miljöpartiet ett av sina mandat när Stefan Nilsson blev politisk vilde. Det skedde efter att DN avslöjat anklagelser om en lång serie av sexuella trakasserier som partiet inte klarat av att hantera.

Det verkar som om Miljöpartiets riksdagsgrupp inte fungerar, vilket kan bli ödesdigert. 

Miljöpartiet har fått en historisk chans att i regeringen visa att partiet inte bara snackar och tycker, utan att det kan förverkliga sin politik. Det måste visa att det är ett omdömesgillt regeringsparti, och det inkluderar givetvis också riksdagsarbetet. MP hade hoppats att denna vecka, när regeringen gav ensamkommande från Afghanistan en ny chans att stanna i Sverige, skulle vända opinionstrenden. Men slutsumman av veckan kan istället bli skandaler och oskickligt ledarskap.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.