Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S-satsningen räcker inte ens nu

Finansminister Magdalena Andersson (S) i Almedalen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) i Almedalen. Foto: Sören Andersson

VISBY. Socialdemokraterna vill vara det stora välfärdspartiet och lovar 20 miljarder kronor ytterligare till vård, skola och omsorg nästa mandatperiod. Men det kommer troligen inte att räcka ens för att behålla nuvarande kvalitet i välfärden.

Brist på arbetskraft blir ett allt större problem i Sverige, och den gäller i hög grad kommuner och landsting. Det råder akut brist på till exempel specialistsjuksköterskor, lärare och socionomer. Många offentliganställda går i pension eller slutar och det är svårt att hitta nya. 

Läs mer: S lovar 20 miljarder extra till välfärden

Problemet växer när kommuner och landsting behöver nyrekrytera för att klara ökande barnkullar och fler vård- och omsorgsbehövande äldre. Enligt en enkät med 233 kommuner planerar de att bygga bland annat 600 nya förskolor, 350 nya skolor, samt 350 gruppbostäder och äldreboenden under de kommande åren.

Ska ekvationen gå ihop krävs troligen högre löner och bättre arbetsvillkor för stora yrkesgrupper i den offentliga sektorn.

Arbetskraftsbristen håller på att bli den största flaskhalsen för politiska reformer. Det räcker inte att anslå mer pengar, det finns helt enkelt inte personal att uppbringa. Och det hjälper inte alltid att öka antalet utbildningsplatser, för få söker till utbildningarna.

I framtiden väntas bristen öka, samtidigt som behoven växer. Ska ekvationen gå ihop krävs troligen högre löner och bättre arbetsvillkor för stora yrkesgrupper i den offentliga sektorn.

Det gör att de 20 miljarder kronor som finansminister Magdalena Andersson (S) lovade i sitt Almedalstal att satsa på vård, skola och omsorg efter valet nästa år sannolikt inte räcker till. På sin pressträff i Visby före talet sade hon att miljarderna skulle göra det möjligt att behålla den nuvarande kvaliteten i välfärden.

Enligt Sveriges kommuner och landsting saknas hela 40 miljarder kronor fram till 2020 för att täcka samtliga behov i kommuners och landsting. Riksrevisionen har beräknat bristen till 50 miljarder kronor.

Riksrevisionen har beräknat bristen till 50 miljarder kronor.

Socialdemokraternas historiska mission har varit välfärdsreformer. Därför är det svårt att tro att ambitionen att behålla kvaliteten på nuvarande (redan bristfälliga) nivå räcker för väljarna och medlemmarna. De väntar sig troligen bättre kvalitet. Dessutom har S redan lovat stora satsningar på polisen och försvaret.

Sveriges ekonomi går bra, men frågan är om ens en räntedopad högkonjunktur kommer att räcka för att finansiera ambitionerna. S behöver troligen höja skatten för att det ska gå ihop.

Läs mer: Dagens Nyheter i Almedalen

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.