Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S tuffa linje om religiösa friskolor ska locka SD-väljare

Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda alla religiösa friskolor, ett förslag som är mer långtgående än de som Sverigedemokraterna och Liberalerna driver. 

Vallöftet blir en del av det bete som S nu agnar med för att locka väljare från SD.

 

VAL 2018

Det finns ungefär 7.000 grund- och gymnasieskolor i Sverige. Omkring 70 är religiösa, och de allra flesta har en kristen inriktning. Ett tiotal är muslimska. Undervisningen får inte vara religiös, men det får finnas morgonbön eller andra religiösa inslag om de är frivilliga.

Dessa skolor vill Socialdemokraterna förbjuda att vara konfessionella. Partiet vill också hindra nya religiösa friskolor från att etableras.

Med detta vallöfte går det största regeringspartiet längre än SD och L, som kräver att nya religiösa friskolor inte ska godkännas, men att de befintliga ska få vara kvar om de följer reglerna.

”De här skolorna har som verksamhetsidé att erbjuda eleverna segregation”, argumenterade civilminister Ardalan Shekarabi när han gästade riksdagsjournalisternas förening på tisdagen.

Han talar om de religiösa friskolorna som ett integrationsproblem. Det är ytterligare ett exempel på hur många politiska frågor nu kopplas till invandringen.

Spetsen riktas framför allt mot muslimska friskolor, som till exempel Römosseskolan och Vetenskapsskolan i Göteborg.

Ardalan Shekarabi har fått ett särskilt uppdrag från Socialdemokraterna att debattera mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i valrörelsen.  Detta förslag kommer att bli ett av hans tillhyggen.

Frågan om religiösa friskolor har varit svår för flera politiska partier, men lite lättare för S och V eftersom de från början har varit kritiska till valfriheten och friskolesystemet.

Debatten om de konfessionella skolorna ställer frågor om mångkultur och enhetskultur på sin spets, på samma sätt ställs religionsfrihet mot krav på jämställdhet.

Det mer friskolevänliga regeringspartiet MP brukar peka på Europakonventionen som ett hinder mot att förbjuda religiösa friskolor. I den står att staten ska ”respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överenskommelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.”

Civilminister Ardalan Shekarabi menar att konventionen inte hindrar en stat från att dra in finansieringen för religiösa skolor.

Vallöftet skapade omedelbart politisk strid. Kristdemokraterna anklagar S för att ägna sig åt kollektiv bestraffning. Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson kallade det ett skämt att förbjuda väl fungerande skolor för att några få andra inte sköter sig. Debatten var troligen precis vad Socialdemokraterna hoppades på, det skapar uppmärksamhet kring vallöftet.

Läs mer: Ledare: Du predikar kollektiv bestraffning av religiösa friskolor, Shekarabi 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.