Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-sa-blev-kamp-mot-brott-ett-satt-att-normalisera-sd/

Politik

Ewa Stenberg: Så blev kamp mot brott ett sätt att normalisera SD

När den parlamentariska utredningen om framtidens migrationspolitik har möte får Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vara med. Foto: Alexander Mahmoud

Moderaterna kunde få uppmärksamhet och politiskt stöd för sin kriminalpolitik. Men partiet lät debatten gå över i ett gräl om Sverigedemokraterna. 

KD:s och M:s behov av att normalisera SD överröstade frågan om gängvåldet.

Sverige skakas av mord och väpnade våldsdåd. En mamma med sitt lilla barn i famnen sköts med flera skott i Malmö. En kvinna i Råcksta sköts med automatvapen genom sitt lägenhetsfönster.

Det är inte märkligt att riksdagspartierna söker snabba motåtgärder. Det gäller särskilt Moderaterna, som väljarna har överlägset högst förtroende för när det gäller brott och straff.

Ulf Kristersson föreslog i söndags statsministern en bred politisk uppgörelse om åtgärder mot den grova kriminaliteten. Han hade en lista med tio konkreta förslag.

Bara några timmar senare bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) in till samtal i direktsändning i SVT:s Agenda. 

Men svensk politik hade inget stort ögonblick när oppositionsledaren och inrikesministern skulle diskutera hur de ska trycka tillbaka de kriminella gängen. De grälade friskt. Det är svårt att förstå att två politiker med huvudbudskapet att de vill samarbeta är så oförsonliga.

Kristersson och Damberg blåste sedan till strid om Sverigedemokraterna. Inrikesministern sade att han inte tänkte bjuda SD. Detta tog Kristersson fasta på.

”Det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ’nationell samling’. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna.”, skrev M-ledaren samma kväll på Facebook.

Han sekunderades av Kristdemokraterna och mer uppseendeväckande av regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna

KD gick längst. Andreas Carlson är vice ordförande i riksdagens justitieutskott och deklarerade på Twitter att om inte regeringen bjuder in SD ”kommer jag ta initiativ till ett möte i justitieutskottets sal där alla riksdagspartier som vill bidra är välkomna”.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell berättar i en DN-intervju att han tagit kontakt med SD för att höra vad partiet anser om Moderaternas förslag. 

Kristdemokraterna har inlett arbetet för att normalisera SD, som tidigare isolerades på grund av sina rasistiska rötter. Ebba Busch Thor bjöd SD:s Jimmie Åkesson på arbetslunch i juli och diskuterade migrationspolitik. 

Moderaterna följer försiktigt efter. Utan SD i ekvationen är det svårt för M och KD att nå tillbaka till regeringsmakten.

Strategin för att få med SD vid förhandlingsbordet är så viktig för Moderaterna att den tillåts skymma partiets paradfråga - kriminalpolitiken.

Det återstår att se om Centern och Liberalerna - som ju övergav sin statsministerkandidat Ulf Kristersson efter valet på grund av att de inte ville bli beroende av SD - kommer att följa med hela vägen.