Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-samsta-l-resultatet-hittills-okar-kriskanslan-infor-partiledarvalet/

Politik

Ewa Stenberg: Sämsta L-resultatet hittills ökar kriskänslan inför partiledarvalet

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson kandiderar till att bli ny L-ledare. Foto: Henrik Montgomery/TT

I morse kom opinionsmätningarnas Rolls-Royce från SCB. DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om det bästa facit vi kan få på väljarnas reaktioner på januarisamarbetet. Den består av en bottennotering för Liberalerna och en sensationell uppgång för KD.

Vad är det mest överraskande med hur väljarna skulle ha röstat om det varit riksdagsval i maj?

– Liberalernas prekära läge under 4-procentspärren. Partiet når en bottennotering i SCB:s mätningar, vilket kommer att fördjupa kriskänslan i L nu när en ny partiledare ska väljas. Moderaternas ras till 16 procent (det lägsta stödet sedan 2002) och Kristdemokraternas kraftiga uppgång till 13 procent är också överraskande, skillnaden dem emellan är mycket liten. Det sätter en stark press på Moderaterna att Kristdemokraterna ser ut att ha hittat ett sätt att ta väljare från M och SD samtidigt.

– Samtidigt ska vi hålla i minnet att Statistiska centralbyrån (SCB) gjorde intervjuerna 29 april till 28 maj. Majoriteten av svaren samlades in under den första halvan av perioden. Då pågick EU-valrörelsen. Den 21 maj publicerade DN en granskning av hur KD:s tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstat i abortfrågan, som fick stor betydelse för valdebatten och sannolikt påverkade opinionen. Den effekten ligger i huvudsak utanför denna mätning, liksom andra händelser i EU-valrörelsens slutskede. Läget kan ha förändrats. Även om dagens siffror handlar om ett riksdagsval och inte ett EU-val såg vi opinionsförändringar i EU-valrörelsens slutskede som mycket väl kan ha spillt över på inrikespolitiken. 

Så vilka slutsatser går det att dra? 

– Förra gången SCB mätte hur väljarna skulle röstat om det vore val i dag var i november. Sedan dess har vi haft en regeringsbildning. Det går att se denna mätning som ett betyg på hur partierna klarade den.  Partierna som ville se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister får 46, 1 procent i maj, jämfört med 42,9 i novembermätningen. De tre oppositionspartierna högerut har alltså stärkts. Vänsterpartiet är ungefär oförändrat. Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna har gått tillbaka, medan Miljöpartiet har stärkts, jämfört med senhösten. 

Hur påverkar mätningen politiken? 

– Framför allt ökar den kriskänslan i Liberalerna. Partiet klarade ju spärren till EU-parlamentet med ett nödrop, men här når partiet sin lägsta notering i SCB:s mätserie. L förlorar framför allt väljare till M och KD, om man jämför med läget vid riksdagsvalet. Nu turnerar tre partiledarkandidater runt landet och Liberalerna ska sedan hålla medlemsomröstningar om vem av dem de vill se. Det kommer att avgöras av hur kandidaterna presterar, vad de lovar men också hur stor förändring medlemmarna anser behövs. Ju djupare kris, desto mer talar för förändring. Drar medlemmarna slutsatsen att priset för januariavtalet blivit för högt ligger Nyamko Sabuni och Johan Pehrson bättre till. De båda ville stödja Ulf Kristersson som statsminister. 

– Mätningen styrker sannolikt också KD i att partiet hittat en formel som kan locka till sig nya väljargrupper. Sedan i november har KD tagit 3,3 procentenheter från Moderaterna och 1,9 från SD. Det är en sensationellt stark uppgång när KD nu når 13 procent. Så sent som för ett år sedan låg partiet på knappt tre procent. Det visar hur lättrörliga väljarna är nu.

Läs mer: Slutspurt i jakten på ny L-ledare