Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-sara-skyttedal-valjer-en-plats-mellan-m-och-sd/

Politik

Ewa Stenberg: Skyttedal väljer en plats mellan M och SD

Foto: Lotta Härdelin

Kristdemokraten Sara Skyttedal är så mån om att motarbeta överstatlighet i EU att hon inte kan välja mellan Frankrikes liberale president och Ungerns auktoritäre. Det är ett tydligt tecken på att vi står inför en EU-valrörelse som inte liknar någon annan.

Rätta artikel

Emmanuel Macron är president i Frankrike och driver en serie förslag för att öka överstatligheten i EU. Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill däremot minska unionens makt. Ungraren har också tagit avstånd från den liberala demokratin och har ofta kritiserats för antisemitism

Den respekterade tankesmedjan Freedom House rankar världens länder efter hur demokratiska de är. I den senaste årsrapporten klassas Ungern, till skillnad från EU:s andra länder, bara som ”delvis fritt”. Unionen diskuterar sedan länge sanktioner mot Ungern, på grund av landet ingrepp i demokratin. Det finns ingen parallell till detta i Frankrike.

Därför är det överraskande att en svensk kristdemokrat har svårt att välja mellan en liberal demokrat och en auktoritär nationalist. Skyttedals parti samarbetade ändå under femton år med två svenska liberala partier. ”Båda är lika destruktiva”, säger Sara Skyttedal nu om Macrons och Orbáns roller i Europa.

Sverige står för första gången inför ett EU-parlamentsval där debatten inte kretsar runt ja eller nej till unionen. Inget av de etablerade partierna kräver längre att Sverige lämnar. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har lagt utträdeskravet på is. 

Valet står i stället mellan att ta tillbaka makt till nationalstaterna eller att fördjupa EU-samarbetet. Alla partier utom Liberalerna vill på något sätt ta tillbaka makt (men samtidigt vill de ofta öka samarbetet på något annat område). Skyttedal har inget cv som EU-parlamentariker. Hon är en rookie, som ändå visar tydligt att hon tänker gå i främsta ledet i kampen mot att ge EU mer makt. I den stundande valrörelsen går Sveriges vänster- och mittenpartier till val mot högerpopulismen. Skyttedal väljer sin plats mellan SD och Moderaterna. 

Avståndet till de gamla vännerna i Centern och Liberalerna växer medan det till de av andra så kritiserade högerpopulisterna blir mindre.

Läs också: ”Orbán och Macron är lika destruktiva” – DN:s intervju med Sara Skyttedal