Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt vill bli mer av en vänsterpopulist

Other: Henrik Montgomery/TT

Jonas Sjöstedt vill bli mer av vänsterpopulist. Men Vänsterledaren har samtidigt svårt att komma runt att det är hans eget parti som möjlliggör landets ekonomiska politik och den ojämlikhet Sjöstedt nu blåser till strid mot.  

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade inte många försonande ord övers för hans viktigaste samarbetspartner när han inledde Vänsterpartiets kongress i Karlstad. 

 Han sade att Socialdemokraterna har tappat gnistan och ägnar sig åt ett obehagligt spel där de talar om militär i våra förorter och hårdare tag mot flyktingar. Sjöstedt skåpade ut S planer på att begränsa strejkrätten och höja pensionsåldern och pekade på att ojämlikheten har ökat mer i Sverige än i något annat jämförbart land under de senaste årtiondena. 

Ändå är det ju Vänsterpartiets stöd som gör landets ekonomiska politik möjlig. På grund av Moderaternas krav under regeringsbildningen efter valet 2014 fick Vänsterpartiet en nyckelroll i budgetarbetet och det största inflytandet över politiken som Vänsterpartiet någonsin har haft.

De väljare som nu hör V-ledaren storma mot en socialdemokrati som söker sig mot mitten måste samtidigt fråga sig varför Jonas Sjöstedt legitimerar deras politik.

Han brukar svara med att partiet har drivit igenom 80 olika reformer som ökat jämlikheten. Gratis medicin för barn och fri mammografi är ett par av dem, som Sjöstedt tycker rättfärdigar stödet till regeringen.

Men detta stöd står ivägen om Jonas Sjöstedt ska bli en ledare i klass med brittiska Labours Jeremy Corbyn (från partiets vänsterfalang), Greklands premiärminister  Alexis Tsipras (från vänsterpopulistiska Syriza) eller rent av den amerikanske presidentkandidaten Bernie Sanders (från Demokraternas vänsterfalang).

I ett land som är så ojämlikt som Jonas Sjöstedt beskriver Sverige och där Socialdemokraterna söker sig högerut,  borde det finnas utrymme för en större politisk rörelse till vänster. Men även om Vänsterpartiet nu ligger en eller ett par procent över sitt valresultat så har V mycket långt till att bli ett sådant. 

Jonas Sjöstedt tog ett klassiskt populistgrepp när han i sitt tal ställde pensionärernas inkomstökning mot riksdagsledamöternas. Folket mot eliten. Men Sjöstedt är alldeles för resonerande för att göra sig som populist. 

Ska det gå hem måste han skärpa tonen ytterligare en oktav mot Socialdemokraterna. Och då blir det svårt att samarbeta. 

Det dilemmat vill de borgerliga lösa åt honom. Efter nästa val kommer inte Moderaterna att kräva Vänsterns stöd för statsbudgetarna,  utan försöka att nå regeringsmakten själva. 

Räknar Vänstpartiet med att partiets inflytande svensk politik är över är det bara att storma på. Men skulle valvindarna vända och blåsa åt vänster kan det slå undan benen för framtida inflytande för Sjöstedt. Då gör han det ännu mer attraktivt för Socialdemokraterna att sträcka ut handen till borgerliga partier.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.