Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-ska-lofven-offra-strandhall-for-att-snabbt-fa-slut-pa-braket/

Politik

Ewa Stenberg: Ska Löfven offra Strandhäll för att snabbt få slut på bråket?

Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sedan också Liberalerna anslutit sig till partierna som vill rikta en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är stämningen i januarisamarbetet riktigt dålig. Regeringen lär ändå överleva, men frågan är om minister Strandhäll gör det. 

Rätta artikel

Den svenska politiken fortsätter att vara lättantändlig. Fram till för någon vecka sedan slog det framför allt gnistor mellan Moderaterna och Kristdemokraterna å ena sidan och Centerpartiet på den andra.

Men nu har det börjat brinna i knuten på fyrpartisamarbetet. 

Moderatledaren Ulf Kristersson deklarerade i torsdags att han kommer att begära en misstroendeomröstning om Annika Strandhäll. 

Bakgrunden är att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin tjänst för ett drygt år sedan. Ann-Marie Begler sa i en intervju med DN att politiska skäl låg bakom beslutet. Enligt Begler var regeringen rädd att förlora det stundande valet. Försäkringskassan hade fått mycket kritik för hårda bedömningar av sjuka och personer som behöver personlig assistans.

Annika Strandhäll menade att regeringen haft en lång dialog med Försäkringskassan och dess styrelse och att det ledde fram till att Begler lyftes undan enligt alla statskonstens regler.

Nu granskar riksdagens Konstitutionsutskott (KU) Strandhälls agerande. Flera partier har anklagat ministern för att ha ljugit för KU om vad som hänt. Men Moderaterna ser ingen anledning att vänta in granskningen. Den 28 maj ska riksdagen rösta om socialförsäkringsministerns framtid.

Moderaternas dalande opinionssiffror, partiledarens vikande popularitet och svårigheterna att få genomslag i EU-valrörelsen har sannolikt spelat in i partiledarens beslut att ta striden om Strandhäll redan nu. Ulf Kristersson vill visa att han har initiativet och fortfarande är oppositionsledaren, trots att både Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson agerar som om de ledde motståndet mot Löfvenregeringen.

Kristdemokraterna anslöt sig omedelbart till Moderaternas initiativ, Jimmie Åkesson väntade till fredagsförmiddagen. Då hade redan Liberalernas partiledare Jan Björklund hunnit berätta att också hans parti kommer att rösta mot Strandhäll. 

Krisen i Liberalerna spelade troligen in för det beslutet. En ny partiledare ska snart väljas och Jan Björklund ville nog inte att partiet åter splittras i en uppslitande fråga, klyvningen under regeringsbildningen var plågsam nog.

Annika Strandhälls framtid hänger nu alltså på Centerns röster. Vänsterpartiet har varit tydligt med att det inte kommer att ställa sig bakom denna misstroendeförklaring.

Jan Björklund säger att Liberalernas försök att avsätta en S-minister inte betyder något för budgetsamarbetet med regeringen, men det är svårt att tro. Stämningen mellan de fyra samarbetspartierna S, MP, L och C har försämrats dramatiskt. 

Först ville regeringspartierna inte ställa upp på kostnaden för det förslag till framtida försvar som åtta partier gemensamt tagit fram, varefter alla fyra borgerliga partierna lämnade Försvarsberedningen. Nu kom detta.

Pressen ökar på Centerpartiet och dess ordförande Annie Lööf. Går inte Centern med på misstroendeförklaringen mot Strandhäll kommer M och KD troligen åter att ifrågasättas om Lööfs parti verkligen är borgerligt. 

När försvarsminister Peter Hultqvists framtid stod på spel i en misstroendeomröstning för snart två år sedan valde både Centern och Liberalerna att lägga ner rösterna. Hultqvist fick fortsätta. Nu är det Centern ensamt som kläms. Partiet kallar sig oppositionsparti men samarbetar samtidigt med regeringen om statsbudgetarna. Vilket är viktigast?

Regeringen pressas förstås också. Statsminister Stefan Löfven tvingas överväga om han ska offra Annika Strandhäll för att få slut på bråket. Regeringen behöver återupprätta det goda samarbetsklimatet med C och L som man tidigare vittnat om. Annars får Socialdemokraterna gå en match om sin regeringsskicklighet mitt under EU-valrörelsen. 

Läs mer: Regeringskansliet uppmanade F-kassan att inte lämna ut uppgifter