Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Spärrthriller väntar nästa höst

Jan Björklund.
Jan Björklund. Other: Alexander Mahmoud

Nästa års val ser ut att bli en spärrthriller. Liberalerna har sällat sig till krispartierna Kristdemokraterna och Miljöpartiet och alla tre balanserar kring eller under fyraprocentsgränsen. Hur det går avgör vilka som får bilda regering.

Statistiska centralbyrån producerar två gånger om året opinionsmätningarnas Rolls-Royce, en undersökning som är större, dyrare och djupare än alla andra. Mellan riksdagsvalen är det den bästa indikation partierna kan få på om det är läge att fira eller att upprätta krisplaner.

Tisdagens mätning bekräftar Liberalernas, Miljöpartiets och Kristdemokraternas värsta farhågor. De lever nära det stup där alla riksdagsmandat försvinner och partiet inte längre kan vara med och påverka beslutsfattandet i landet.

Kristdemokraterna ligger stadigt under gränsen, medan L och MP balanserar kring den, om man tar hänsyn till felmarginalen. Miljöpartiet noterar för första gången sedan 2002 ett resultat under 4 procent. Och Liberalerna, som nyligen haft landsmöte, ligger precis över. Partiledaren Jan Björklund är fortfarande ingen röstmagnet.

Det är Socialdemokraternas tilltänkta regeringspartner som trampar luft. Stefan Löfven regerar ju med de gröna och hans största hopp är att få med också Liberalerna och möjligen Centern i regeringssamarbetet.

Socialdemokraterna ligger över sitt valresultat (och de flesta andra opinionsmätningar), och skulle kunna fira SCB-resultatet. Det är faktiskt inte illa efter en mandatperiod med flyktingkris, en skandal som krävt ministeravgångar, hot om misstroendevotum och en kris i polisen samtidigt som brottsligheten ökar.

Men 32,6 procent kräver samarbetspartners och Miljöpartiets kris blir därmed också en huvudvärk för Stefan Löfven, trots att hans eget parti har vunnit väljare på den gröna misären.

Ska Socialdemokraterna lyckas med sitt projekt måste de gröna och Liberalerna återhämta sig. Partier i djup kris har svårt att regera, även om de skulle passera spärren med ett nödrop.

Moderaterna firade sannolikt tisdagens mätning på partikansliet, efter att ha gått upp 4,1 procentenhet sedan majundersökningen. Partiet börjar återhämta sig efter partiledarkrisen och opinionsraset, som accelererade efter det att M öppnat dörren för samarbete med SD i januari.

Men trots att den nye partiledaren Ulf Kristersson vänt trenden med kraft så ligger M fortfarande en dryg procentenhet under sitt valresultat. Också L och KD ligger sämre än i det som 2014 ansågs vara ett katastrofval för alliansen. Den har helt enkelt inte lyckats särskilt bra i opposition. Ska Kristersson kunna bli statsminister i en borgerlig regering kan han inte förlora KD och L. Också här avgör riksdagsspärren regeringsfrågan.

När tre partier som representerar elva procent av rösterna riskerar att åka ur parlamentet väntar en valrörelse med stor uppmärksamhet på opinionsmätningar och heta diskussioner om stödröstning. Det riskerar att stjäla strålkastarljuset för sakpolitiken, den som brukar avgöra väljarnas val.

Vilka som skulle regera efter nästa val om dagens väljarundersökning skulle bli valresultat är oklart. De både statsministerpartierna växer och representerar åter en majoritet av väljarkåren. Kanske kan det nära drömmar om en S-M regering, även om erfarenheterna från sådana storkoalitioner i Europa ofta förskräcker någon av de inblandade.

Den största nyheten i SCB:s partisympatimätning är Sverigedemokraternas fall. SD har aldrig minskat så här kraftigt förut, även om partiet fortfarande ligger ett par procentenheter över sitt valresultat.

Förklaringarna är flera. Sverigedemokraterna har levererat en serie av skandaler och en till politisk vilde. Det väcker frågetecken om partiet klarar att vara med och styra. Moderaterna försöker däremot bevisa sig som statsministerparti, med partiledaren Ulf Kristerssons tal om fler vuxna i rummet. Moderaterna har skärpt sin flyktingpolitik och kriminalpolitik dramatiskt. Dessutom har den politiska debatten det senaste halvåret handlat om många andra frågor än invandring, och där hörs inte SD så starkt.

Det ger de andra partierna hopp om att isoleringen av Sverigedemokraterna trots allt fungerar. För dem som klarar fyraprocentsspärren, det vill säga.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.