Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Stefan Löfven borde svalt ett par Alvedon med segerdrycken

Stefan Löfven borde ha svalt ned ett par Alvedon med segerdrycken i natt. Han får troligen chansen att bli statsminister - men det kommer att bli mycket svårt att regera.

Det blir ett regeringsskifte. Regeringspartierna gör ett mycket dåligt val. Men Stefan Löfven kommer trots det att få det mycket bekymmersamt.

Det var läget strax före elva på söndagskvällen, innan alla röster var färdigräknade.
De som ser ut att ha störst anledning att fira valresultatet är Sverigedemokraterna som ser ut att bli mer än dubbelt så stora. Fi såg inte ut att klara spärren på fyra procent.

Den största skrällen är att Sverigedemokraterna mer än fördubblar antalet mandat i riksdagen och når sitt mål med råge att bli tredje största parti. Nu återstår att se om de andra partierna kommer att fortsätta praxis att det tredje största partiet får en vice talmanspost och någon utskottsordförandepost.

Trots att SD är det parti som vinner mest kommer partiet inte att få något inflytande över regeringsbildningen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet får istället börja diskutera ministerposter och program för en kommande regering.

Frågan är om också Vänsterledaren Jonas Sjöstedt får vara med. Vid denna upplagas pressläggning såg det ut som om S och MP blir mindre än den borgerliga alliansen. I så fall är det inte osannolikt att Stefan Löfven väljer att ta in Vänsterpartiet i regeringen. Jonas Sjöstedt hotade på valkvällen att agera oppositionsparti om S och MP inte släpper in honom.

Om Stefan Löfven väljer att lämna V utanför måste han först förhandla i regeringen med Miljöpartiet om en politik, och när den äntligen är utmejslad ska det resultatet förhandlas ännu en gång med Sjöstedt.

Därför kan han välja att ta med Vänsterpartiet, för att göra den nödvändiga kompromissen från början och försäkra sig om Vänsterpartiets lojalitet.

De gröna gör ett mycket dåligt valresultat, jämfört med hur de legat i opinionsmätningarna och framgången i EU-valet. De båda språkrören har inte gjort någon bra valrörelse.
Det har inte Socialdemokraterna och Stefan Löfven heller, även om det jublades på partiets valvaka när vallokalsundersökningen presenterades i SVT. Partiet lyckades med liten marginal att ta sig över det historiska bottenrekordet 2010 som ledde till att Mona Sahlin tvingades sluta som partiledare.

Stämningen på den moderata vallvakan var mer gravlik. Trots att partiet har den i särklass populäraste partiledaren och delvis lyckades sätta dagordningen i valrörelsen gör Fredrik Reinfeldts parti ett tapp i väljaropinionen som är det näst största i partiets historia. M har bland annat förlorat till SD, och partiet får nog anledning att fråga sig om det var så klokt att börja tala om flyktingmottagning i termer av kronor och statsfinanser.

Nu avgår Fredrik Reinfeldt som statsminister i morgon och som moderatledare i vår.
De borgerliga såg vid denna upplagas pressläggning ut att samla mindre än 40 procent av väljarna, vilket är sämre än förlustvalet för regeringen Bildt 1994, efter kronans fall, djup ekonomisk kris och stort budgetunderskott.

Frågan är om alliansen kommer att fortsätta hålla ihop framöver. Regeringspartierna har sagt att de ska lägga en gemensam budget i höst, och det mesta talar ändå för att de kommer att hålla samman för att avvakta om Stefan Löfven klarar av att regera. I annat fall kan det öppna sig en plats på scenen för en ny regering Reinfeldt.

Stefan Löfven har en svårare uppgift att regera i minoritet med SD som vågmästare än vad alliansregeringen har haft. Reinfeldt gillar status quo, Stefan Löfven har lovar förändring. Och för att förändra kan han inte ha riksdagens majoritet emot sig. Fortsätter SD att rösta mer med M än med S kommer Löfven att få det mycket svårt.
Jublet på S valvaka ter sig mer och mer märkligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.