Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ewa Stenberg: Svensk regnbågspolitik färgklick i mörkt Europa

Foto: PTN

Medan utvecklingen i Europa går mot mer nationalism och auktoritär ideologi rör sig Sverige i motsatt riktning. Gårdagens partiledardebatt på Pridefestivalen blev en illustration av hur partierna blir öppnare och liberalare.

Under debatten framgick det bland annat att en majoritet i riksdagen är öppna för att införa ett tredje kön i lagen och vill utreda att ta bort informationsplikten för hivsmittade. Dessutom utreds surrogatmödraskap redan, och regeringen har just tillsatt en utredning om att inkludera transpersoner i lagen om hets mot folkgrupp.

Socialdemokraternas Stefan Löfven och Folkpartiets Jan Björklund krävde under debatten att nazistiska partier ska förbjudas att informera på skolor.

Regnbågspolitiken är i rörelse.

De flesta partier har gjort utspel de senaste dagarna där de skärpt sin politik i den riktning som Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, krävt.

I en debattartikel i SvD i går kallade allianspartierna det lagkrav som funnits om att transsexuella måste sterilisera sig om de ska få korrigera sin könstillhörighet för ”ett krav som inte var värdigt ett rättssamhälle”. Det var bara drygt ett år sedan det avskaffades, vilket visar hur fort utvecklingen gått.

Regeringen tvekade länge för att avskaffa steriliseringstvånget. En statlig utredning som tillsattes av den tidigare S-regeringen ville 2007 ersätta kravet på sterilisering med ett krav på kastrering. Alliansregeringen begravde efter det hela frågan i socialminister Göran Hägglunds (KD) byrålåda.

Då skulle få partiledare ha velat synas på en festival som har ”dildokubb” på programmet. Nu besöker partiledarna och en rad ledande politiker Pridefestivalen. Alla riksdagspartiers ledare utom två (Hägglund och Åkesson) ska gå i Pridetåget. Och alla inbjudna partiledare tackade för första gången ja till Prides partiledar­debatt. Jimmie Åkesson (SD) var dock inte bjuden på grund av hans partis inställning i frågor om sexuellt likaberättigande.

Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin och Moderaternas Fredrik Reinfeldt har gått i spetsen i sina partier för utvecklingen mot större tolerans. Och Stefan Löfven fortsätter kursen. Även om hbtq-personer fortfarande diskrimineras och RFSL har en lång kravlista som inte är uppfylld är utvecklingen en slående kontrast mot de nationalistiska och auktoritära strömningarna i Europa. I bland annat Putins Ryssland, Viktor Orbáns Ungern och i andra länder där främlingsfientliga partier får ökat inflytande frodas homofobin.

Där går främlingsfientlighet och intolerans mot sexuella minoriteter ofta hand i hand. I Sverige har liberaliseringen av invandringspolitiken skett samtidigt som en liberalisering av synen på individens frihet att få leva med, gifta sig och bilda familj med vem man vill, oavsett kön.

Det är en förändring med ett stort politiskt stöd i Sverige, men i världen blir den mer och mer kontroversiell.

Fakta.Några aktuella hbtq-frågor där partierna är splittrade i dag

Surrogatmödraskap

KD, Fi och V är emot, resten har drivit fram en förutsättningslös statlig utredning om saken.

Asyl

Ingen ska utvisas till ett land där personens sexuella läggning är kriminell. C vill göra en översyn av lagen, MP och V stödjer en förändring men M vill inte se lagändring. S tvekar.

Vårdnadshavare

Barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare. M är emot, MP för och S och FP vill utreda frågan.

Tredje kön

Det ska införas ett tredje kön i lagen. V, FP och S vill utreda frågan. KD är emot. C vill hellre se en könsneutral lagstiftning.

Föräldraskap

Två gifta kvinnor som skaffar barn ska både automatiskt anses som föräldrar. S, MP, V, FP, C, Fi och PP säger ja. KD och M tvekar.

Fotnot: Partiernas inställning kommer från debatten på Pridefestivalen. Alla partiledare svarade inte på alla frågor och SD var inte inbjudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.