Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-ulf-kristersson-lade-ut-spelplanen-for-sabuni/

Politik

Ewa Stenberg: Ulf Kristersson lade ut spelplanen för Sabuni

35:21. Ulf Kristersson (M) talade i Almedalen.

Liberalernas partiledarskifte öppnar nya möjligheter för Ulf Kristersson att bli statsminister. Moderatledarens Almedalstal var till stora delar som skräddat för Nyamko Sabuni. Men inte för hela hennes parti.

Ibland uppenbarar sig en gyllene möjlighet för den som är påpasslig. Blåsvädret i Liberalerna har gett Ulf Kristersson en chans att hissa segel. M-ledaren lyckades inte bli statsminister i höstas, trots att det finns en politisk majoritet till höger om regeringspartierna S och MP. Valet av Nyamko Sabuni till L-ledare kan ge Kristersson en ny chans.

Hans tal innehöll mycket av Sabunis Greatest hits. Han talade om klassresor, att ställa krav på nyanlända, ny åtgärder mot hedersförtryck, om jämställdhet, företagande, skola, klimatpolitik och säkerhetspolitik.

Foto: Alexander Mahmoud

Men det fanns också delar som sannolikt stöter bort en stor del av Liberalerna och hela Centerpartiet. Han talade om en mycket stram invandringspolitik och kallade beslutet om att låta krigsflyktingar förenas med sina partner och barn för vårdslöst. 

Han talade också om att ställa krav på att nyanlända lär sig svenska värderingar. ”Kan eller vill man inte respektera de lagar, regler och värderingar som bygger vårt land, ja då får man bosätta sig någon annanstans”, sade Ulf Kristersson.

Nyamko Sabuni har tidigare kritiserat målet om ett mångkulturellt samhälle och familjeåterförening för personer med tillfälliga uppehållstillstånd. Men hennes parti står bakom bägge, liksom Centern. 

Ulf Kristersson har möjlighet att flytta fram positionerna och försöka skapa ett nytt borgerligt projekt. Framgången i EU-valet i maj har lagt balsam på den interna splittringen och de moderata såren från regeringsbildnigen i vintras. 

Fram till nu har Kristerssons moderater satsat det mesta av sin politiska kraft på att försöka ta tillbaka förlorade väljare från SD.

Moderaterna har inte ansträngt sig lika hårt för att ta hem väljare från Kristdemokraterna. Men Ulf Kristersson har en del att lära av KD:s Ebba Busch Thor. En förklaring till KD:s framgång är att hon i alla sammanhang framhåller förslag för att minska köerna i sjukvården. Vården är väljarnas viktigaste fråga, och den intresserar fler än de högerväljare som M, KD och SD nu konkurrerar så hårt om.

Med ett välfärdsbudskap vid sidan av budskapen om hårda tag och hårda krav skulle Moderaterna troligen få lättare att nå både mittenpartier och mittenväljare.

Januariavtalet binder C, L, MP och S vid 73 förslagspunkter och ett samarbete om statsbudgeten. Men vid sidan av det är det öppet för samarbete med andra. Det förekommer att de fyra borgerliga partierna går ihop i riksdagen och med stöd av SD ändrar politiken. Här har Moderaterna fler möjligheter, till exempel i försvarspolitiken. Sådana uppgörelser undergräver januarisamarbetet, precis som M vill göra.

Nyamko Sabuni sade när hon valdes att hon vill hålla fast vid januariavtalet så länge som Stefan Löfven levererar. Det senare är en bedömning som Moderaterna kan försöka blanda sig in i för att pressa Liberalerna att lämna det.

Det finns dock ett stort frågetecken för ett eventuellt borgerligt samarbete och det är förhållningssättet till SD. Den frågan spräckte Alliansen. I Moderaternas valanalys uppmanas partiledningen att tydligt sätta ner foten och hur den än väljer kommer några att bli mycket besvikna. Det är ingen brådska, replikerade partisekreterare Gunnar Strömmer i DN:s tält.

Ulf Kristersson säger ofta att han vill fälla regeringen Löfven så snabbt det bara går och själv ta över regerandet. Trovärdigheten i de orden ökar om han kan svara på hur det ska gå till.