Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Uppgörelsen bäddar för samarbete med borgerliga

S och MP har enats om ökade försvarsanslag och en liberal invandringspolitik. Därmed ställer de sig bakom de två största blocköverskridande uppgörelserna som gjordes förra mandatperioden. De vill bädda för samarbete med borgerliga partier.

Boom! Där rök försvaret”, varnade Moderaterna på sina valaffischer i Stockholm. Men så blir det inte. Försvaret kommer inte att bantas utan successivt kommer hålen i försvarsbudgeten i stället att fyllas igen. Socialdemokraterna får tio Jas-plan och en u-båt av MP, alltså en acceptans för den blocköverskridande uppgörelsen i försvarsberedningen som Miljöpartiet reserverade sig mot i maj.

Nya stridsflygplan svider säkert i själen på ett grönt parti som blivit alltmer pacifistiskt. Å andra sidan smärtar den andra delen av uppgörelsen sannolikt för försvarsindustrivänliga S.
Miljöpartiet får nämligen acceptans för att skärpa reglerna för vapenexport. De får också lägga ned myndigheten som ska underlätta den export som blir kvar. Sammantaget ökar det notan för det svenska försvaret om riksdagen vill hålla liv i företag som Saab och Hägglunds.

Miljöpartiet får också stöd för migrationsuppgörelsen med alliansen. Den har S stått utanför och så sent som i maj gick partiet till EU-val på att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Genom att MP också ansluter sig till pensionsuppgörelsen, som slöts när partiet inte satt i riksdagen, så legitimeras en tredje blocköverskridande överenskommelse.
Men även om både S och MP har gett efter så är motsättningarna mellan dem långt ifrån raderade. S släpper inte sin kritik mot reglerna för arbetskraftsinvandring.

Miljöpartiet har en annan syn på Ryssland och på försvaret. Partiet opponerade i våras mot Försvarsberedningens överenskommelse och ville öka försvarsbudgeten ytterligare 900 miljoner kronor, mot bakgrund av Rysslands upprustning. Sedan dess har Ryssland bland annat kränkt svenskt luftrum och beslutat om en total modernisering av sina strategiska kärnvapen. Alliansen vill nu höja anslagen ytterligare. Kommer MP att köpa också det?

I överenskommelsen mellan S och MP  står det att Sverige inte ska vara medlem i Nato. Men Sverige har redan ett mycket nära samarbete med Nato. Det nämns inte alls när S och MP beskriver Sveriges framtida säkerhetspolitik: "En modern svensk säkerhetspolitik byggs på ett ökat nordiskt samarbete, en aktiv Östersjöpolitik, ett samarbete i EU och ett starkare Förenta Nationerna.”står det i uppgörelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.