Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Utrymmet för MP att tvinga fram ny flyktingamnesti är obefintligt

De ensamkommande flyktingbarnens öde blir troligen den stora stridsfrågan på Miljöpartiets kongress. Bakom den diskussionen lurar frågan om de gröna har sålt sina själar för att få ministerposter.

Denna vecka klubbade den rödgröna regeringen ännu ett förslag som ska öka antalet avvisningar och utvisningar från Sverige. Polis ges till exempel rätt att ta barn i förvar, en möjlighet som endast Migrationsverket haft tidigare.

Förra helgen, under partiledardebatten i SVT:s Agenda, slog Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fast: ”Vi ska aldrig återgå till den oreda som var 2015”.

• Läs även: Zubaid Wahidi ska skickas tillbaka till Afghanistan, ”Jag har drömt om att göra något bra i Sverige”

Hösten 2015 drog den rödgröna regeringen i nödbromsen och bytte riktning. Den införde regler som gör att krigsflyktingar inte har rätt till familjeåterförening och att ensamkommande underåriga kan skickas tillbaka till Afghanistan när de blivit myndiga. Möjligen kan de få gå klart gymnasiet först.

Många i Miljöpartiet är och har varit engagerade i att hjälpa ensamkommande, likt Vallentunapolitikern Nicklas Steorn och det tidigare språkröret Lotta Hedström. De ser en akut situation: människor som far illa, begåvade ungdomar som fruktar framtiden.

Lotta Hedström vet som tidigare ordförande i Afghanistankommittén vad som i värsta fall kan vänta dem som skickas tillbaka. Afghanistan blir allt farligare, de civila offren var förra året fler än någonsin sedan talibanerna störtades 2001.

Grannlandet Pakistan skickar tillbaka afghaner som levt där i exil sedan talibantiden. Över 600.000 återvände förra året bara från Pakistan, enligt FN. Skola, sjukvård och bostadsmarknad i det fattiga landet utsätts för stora påfrestningar när alla återvändare ska få plats igen.

• Läs även: Migration hetaste frågan inför Miljöpartiets kongress

Miljöpartiet har kämpat för papperslösa länge. Ett av partiets största segrar var när partiet 2005, med riksdagsledamoten Gustav Fridolin som anförare, krävde flyktingamnesti för att stödja regeringen Perssons höstbudget. Det gav drygt 17.000 personer uppehållstillstånd i Sverige.

Utrymmet för MP att tvinga fram något liknande nu är obefintligt. Statsminister Stefan Löfven (S) är helt inställd på att aldrig mer hamna i en situation då Sverige har generösare regler än de andra EU-länderna. I en värld där många förtvivlade är på flykt undan krig och fattigdom i en värld med allt fler stängda gränser, skulle en amnesti kunna få fler personer att söka sig hit i hopp om att bli mottagna.

Frågan om flyktingamnesti har redan behandlats av ombuden via internet och lyfts fram för beslut på MP-kongressen nästa helg.

Till skillnad från 2005 sitter Miljöpartiet nu i regeringen och mycket lite talar för att partikongressen vill ändra det. Partiledningen måste alltså försöka balansera på en knivsegg för att hindra de interna kritikerna att säga att de sålt partiets själ men samtidigt inte äventyra regeringsmedverkan. Men det är svårt att kompromissa i akuta frågor som handlar om hälsa, liv och död.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.